A komédia évadát hirdette meg a soproni színház

2018 szeptember 13. csütörtök, 10:04

Az Egy éj Velencében című nagyoperettel kezdődik a Soproni Petőfi Színházban a komédia évada október 20-án – hangzott el a szezont megnyitó társulati ülésen szeptember 12-én. Összesen 15 premiert tartanak.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az évadnyitó társulati ülésen elmondta: szeretnék ennek a műfajnak megmutatni a sokszínűségét, arcait, széles spektrumait, a különböző színházi nyelveken megfogalmazott szórakoztató ágait, mélyebb gondolatatait. Ifjabb Johann Strauss operettje, az Egy éj Velencében az idei nyáron a fertőrákosi barlangszínházban német nyelven szép sikert ért el, s bíznak abban, hogy a kőszínházba bekerülve magyarul is meghódítja a közönséget. 

Pataki András / Soproni Petőfi Színház – évadnyitó társulati ülés

A Rejtő, a megejtő című klasszikus kabaré Rejtő Jenő kalandos világába kalauzolja majd a közönséget. Az országban ebben az évadban egyedül a soproni színház tűz műsorára eredeti görög komédiát,  Arisztophanész A Gazdagság című művét Béres László állítja színpadra. A felnőtt bérletesek kamara előadásként tekinthetik meg Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című színpadi játékát, melyet Gál Tamás és Kiss Szilvia játszik. A rendező Pataki András. Az Europaballett St. Pöltennel kötött együttműködésnek köszönhetően két brazil és két mexikói táncos vendégszereplésével Demcsák Ottó rendezésében  Rovó Péter és Szakál Attila koreográfiáival tűzik műsorra A szving meg a tangó táncjátékot.

A Tied a világ! című vidám musical pedig az Illés együttes pályafutása előtt tiszteleg. Bérletszünetben, valamint középiskolás és egyetemista bérletben tekinthetik meg  Elton John és Tim Rice Aida című musicalét, amely az elmúlt évben a fertőrákosi barlangszínházban nagy sikert ér el. Ugyancsak ez a korosztály nézheti meg Mindörökké Júlia című színpadi játékot, amely Szendrey Júlia életéről szól valóságos dokumentumok alapján. A darab Németh Ervin szerkesztésében kerül színre. Az előadásokon itt lesz Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, aki a fiatalokkal Petőfi Sándorról beszélget. Iskolai helyszíneken Arany János Pázmán lovag és az Én, Luther című tantermi színházi darabokat mutatja be a soproni színház. Ehhez kapcsolódva örömteli kezdeményezésként tekintenek arra, hogy várhatóan a soproni színháznevelési program előtt új perspektívák nyílnak országos szinten is.

A felsősöknek újdonságként kínálják Alekszej Batrakovnak, a Sopron Balett balettmesterének, koreográfusának A csodatévő lány című táncjátékát, mégpedig tornatermi színházi foglalkozás keretében.

Soproni Petőfi Színház – évadnyitó társulati ülés

Alsós bérletben Az égig érő fa című zenés magyar népmesét játsszák. Ez a korosztály és az óvodások is megnézhetik Németh Ervin: Mátyás király krónikái című zenés mesejátékát. Az alsósok és az óvodások láthatják az évad egyik fontos előadását Szergej Prokofjev Péter és a farkas története alapján készülő mesebalettet, amelyet Alekszej Batrakov rendez és koreografál. A darabot a soproni szimfonikus zenekar kíséri. Ez a korcsoport megnézheti A három kismalac című előadást is.

A kulturális cég vezetője hozzátette: nyáron is sokat dolgozott a társulat, zentai ősbemutatóban vettek részt, az országot a 12. Közép-európai Színházi Fesztiválon Kassán képviselték a Ha mi holtak feltámadunk című produkcióval Szilágyi Tibor és Molnár Anikó főszereplésével, s vendégeskedtek Esztergomban a várszínházban is.  A fertőrákosi barlangszínházban pedig az előírt magasabb előadásszám mellett az elmúlt évhez képest emelkedik a nézőszám is. A játszóhelyhez kapcsolódó hírként jelentette be, hogy jövőre a Páneurópai Piknik 30 éves jubileuma alkalmából műsorra tűzik a Valahol Európában musicalt Halasi Imre rendezésében, Mikó István és soproni fiatalok főszereplésével.

Soproni Petőfi Színház – évadnyitó társulati ülés

A társulatból Szlúka Brigitta színművész és Darija Pisminceva táncművész távozik. Érkezik két fiatal színművész, Demeter Helga és Marosszéki Tamás, valamint öt táncos a Sopron Balatthez:  Alekszandra Balabanova, Alekszandra Tyeplih, Bogdan Holomej, Vaszilij Nyemcsinov és Rudisch Boglárka.

Az évadnyitón dr. Simon István, Sopron alpolgármestere köszöntötte a társulatot. Kiemelte: a meghirdetett repertoár értékes, jól illeszkedik a város kulturális kínálatába és a stáb pedig már eddig is bizonyította az alkalmasságát, hogy mindezt színvonalasan tudják képviselni. Az intézmény fontos feladatot lát el a település kulturális missziójában és ez azt is jelenti, a közönség fogadása, várása, gyarapítása mellett szükséges, hogy elvigyék a kultúrát az  embereknek, odamenjenek hozzájuk, partnerként kezelve a civil szervezetek, egyesületeket, klubokat, iskolákat. Ehhez kívánt sok színpadi szerencsét és erőt a társulatnak.