A Pécsi Balett bemutatójával indul a 12. Nemzetközi Tánctalálkozó

2018 szeptember 14. péntek, 10:00

Szeptember 14-től látható a Pécsi Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia című balett, mely a XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása is egyben.

Örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Az előadás a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi.

Pécsi Balett: Rómeó és Júlia / forrás: Pécsi Balett, fotó: Rajnai Richárd

Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve kelti új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét, melynek társkoreográfusa az együttes magántáncosa, Molnár Zsolt. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik majd. A társulat alapfilozófiája – egyúttal sikereinek kiemelendő alkotóeleme –, hogy a koreográfiák a nagy klasszikusok mellett főként kortárs zeneszerzők műveire készülnek. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét – klasszikus inspirációkra –Riederauer Richárd írta. A címszerepekben Karin Iwata és Matola Dávid látható.

A Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejövő előadással, az innováció és hagyománytisztelet jegyében, a Pécsi Balett célja továbbra is az, hogy megérintsék a nézők szívét és az előadás után is tovább éljen a darab üzenete. A Rómeó és Júlia budapesti bemutatójára október 2-án a Müpában – a Nemzeti Táncszínház szervezésében -, az elkelt jegyek alapján, teltház előtt kerül sor.

Pécsi Balett: Rómeó és Júlia / forrás: Pécsi Balett, fotó: Rajnai Richárd

A szeptember 14-i premier egyúttal a 12. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása is, mellyel kezdetét veszi a táncművészet színes kavalkádja Pécsett. Az előadások között különböző kortárs táncelőadások, néptánc és flamenco ugyanúgy található, mint gyermekeknek szóló darab vagy szakmai programok. Fellép a Miskolci Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Táncműhely, a francia Karma Dance Project, természetesen a házigazda Pécsi Balett mellett. A tavalyi évben is nagy sikert arató nemzetközi balettgála idén sem marad el. A nézők látványos részleteket láthatnak a moderntánc világirodalmából és a világhírű klasszikus balett repertoárból a Dán Királyi Balett, a Jeruzsálem Balett, a Katalán Nemzeti Balett, a Román Nemzeti Operaház és a Szlovák Nemzeti Balett principál szólistái, valamint a Magyar Nemzeti Balett szólistái és a Bécsi Állami Operaház Junior Társulatának táncművészének előadásában. A gálaest szervezője az Art-Management Agency.

Részletes program a https://www.tanctalalkozo.hu/ oldalon található.