Kezdődik a MASZK őszi kollekciója – A Grecsó fivérek és a Trojka a fókuszban

2018 szeptember 19. szerda, 7:37

Táncszínházi produkció, Grecsó Krisztián regényéből készült színpadi mű ősbemutatója és Heinrich von Kleist O. márkinéjának története szerepel a MASZK Egyesület őszi kollekciójában a szegedi Régi Zsinagógában.

Grecsó Zoltán, Simkó Beatrix: Orfeusz és Eurüdiké / Fotó: Dömölky Dániel

Grecsó Zoltán, Simkó Beatrix: Orfeusz és Eurüdiké / Fotó: Dömölky Dániel

Az alternatív színházi játszóhelyen a sorozat vasárnap Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix előadásával indul. A táncos-koreográfus duó Orfeusz és Eurüdiké mítoszát eleveníti meg, a szerelmi történetet a mai viszonyok közé helyezve. Eurüdiké a kortárs világ poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a környezet, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának, de nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Az előadás idén elnyerte a veszprémi A tánc fesztiválja fődíját.

Baki Dániel, Mészáros Béla, Kurta Niké / Megyek utánad / Fotó: Dékány Barnabás

Baki Dániel, Mészáros Béla, Kurta Niké / Megyek utánad / Fotó: Dékány Barnabás

Szeptember 28-án tartják a Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéből készült színpadi mű ősbemutatóját. A 2014-ben megjelent széppróza főhőse, Daru leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. Az emlékezés pedig nem csak keserédes nosztalgiázás, hanem a homályos múlt és vágyott jövő bizonytalan kimenetelű küzdelme. Daru kapcsolatai nevelődési, átalakulási szituációkat idéznek elő, miközben feltárul lelkivilága, belső konfliktusai. A MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült darabot Dékány Barnabás rendezte.

Trojka Színházi Társulás, Csiky Gergely Állami Magyar Színház: O. márkiné

Trojka Színházi Társulás, Csiky Gergely Állami Magyar Színház: O. márkiné

A hónap utolsó napján mutatják be a Trojka Színházi Társulás és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház O. márkiné című előadását Soós Attila rendezésében. A darab Heinrich von Kleist azonos című, a 18. századi Olaszországban, a porosz-francia háború idején játszódó elbeszélése nyomán született. A színpadi adaptáció az eredeti szöveg narratíváját követi, izgalmas szerepösszevonásokkal három színész játssza el az eredeti műben megírt fordulatos, sokkoló, mégis ma nagyon is ismerős történetet.