Rokonok – Blaskó Balázs rendezése az egri színházban

2018 szeptember 27. csütörtök, 13:52

Móricz Zsigmond társadalmi drámáját Blaskó Balázs rendezi. A bemutatót szeptember 28-án tartják.

Saárossy Kinga, Sata Árpád, Bacsa Ildikó, Nagy András / Rokonok / Egri Gárdonyi Géza Színház

Az előadás főszereplője Nagy András, aki Kopjáss István szerepében felveszi a harcot a kapzsisággal, a korrupcióval szemben.

Nagy András, Babócsai Réka / Rokonok / Egri Gárdonyi Géza Színház

Egy magyarországi kisváros – Zsarátnok – polgármestere, a hivatali dolgozók, bankárok, polgárok, hétköznapi emberek e történet szereplői. Ez a kisváros lehetne a világ, vagy Európa bármely szegletében, mégis, nem véletlen, hogy Móricz Magyarországra helyezte Zsarátnok városát.

Bacsa Ildikó, Nagy András / Rokonok / Egri Gárdonyi Géza Színház

 

Már a település neve is sok mindent elárul. Zsarátnok. A hamu alatt lappangó, felületén már elhamvadt és csak belül izzó parázs, amely egy kicsiny fuvallat hatására bármikor lángra lobbanhat. Ez a fuvallat pedig nem más, mint az elérhető gazdagság: a hatalom, a pénz, az anyagi javak megszerzésének lehetősége.

Rokonok / Egri Gárdonyi Géza Színház

Sajnálatos emberi tulajdonságok: a kapzsiság, harácsolás, a kielégíthetetlen pénz- és hatalomvágy munkál e kisváros mindennapjaiban. Az elérhető haszon forgószele ellenállhatatlanul sodorja magával a lehetőséget megragadni kívánó, gyenge jellemű városlakókat.

Balogh András, Nagy András, Reiter Zoltán / Rokonok / Egri Gárdonyi Géza Színház

“Kopjás István, mint érintetlen lélek, tisztességes férj és családapa, éppen tisztasága és érintetlensége, valamint gyanútlansága révén kiszolgáltatott, a rafinált cselvetéseket és agyafúrt kelepcéket állító városi elit számára. Az ő szinte észrevehetetlen behálózásának, bűnbe rántásának, jellemtörésének története a dráma cselekménye.  A darabnak – s az általam elképzelt előadásnak – számos múltbeli és jelenkori áthallása van. Rendkívül húsbavágóan mai is az 1930-as évek világát idéző alapmű” – fogalmaz Blaskó Balázs, rendező.