Az egérlyukból – Monodrámával mutatkozik be Martinkovics Máté

2018 szeptember 28. péntek, 9:01

Szeptember 28-án a Móricz Zsigmond Színház társulatának új tagja Az egérlyukból című monodrámával mutatkozik be a Művész Stúdióban.


Máté a Főfőnök című darabban lépett először színre Nyíregyházán. Mint elmondta, remek találkozás volt ez Koltai M. Gábor rendezővel, a kollégákkal és a művel. Pont akkora a szerep, ami nem nyomasztotta, ugyanakkor lehetőséget adott a megmutatkozásra. A Leenane szépe azért is fontos volt számára, mert háromszor annyi alkalommal játszotta, mint az összes többi előadást, hiszen középiskolai bérletben is bemutatták. Mindig csak ketten álltak egyszerre a színpadon, emiatt elmélyült, érzékeny pillanatok születhettek meg a partnerekkel, így nem fáradt el az elõadás a sokadik alkalom után sem.

Az Asszony asszonynak farkasa Gennyesije volt a legnehezebb feladat számára, hiszen sötét színeket kellett előhoznia magából. A balek az egyedüli, amiben nagyszínpadon lépett színre, ahol másként kell megszólalni, játszani, mint a Krúdy Kamara intimebb légkörében. Fehér Balázs Benő rendezővel dolgozni számára felszabadító érzés volt, kedvelte energikusságát, ötleteit, bátorságát. A napokban mutatta be Máté a Művész Stúdióban nagy sikerrel az Egérlyukból című monodrámát, ami Dosztojevszkij műve alapján készült.


“Miután osztályfőnököm, Zsámbéki Gábor kijelölte feladatként, hogy készítsünk egy monodrámát, több megírt vagy általam összegyűjtött anyag is foglalkoztatott, míg először kezembe nem vettem a Feljegyzések az egérlyukbólt. Dosztojevszkij felkavaró sorai ugyanis egyből szíven ütöttek. A társadalom többé vagy kevésbé szerencsés tagjainak megszólaltatását aktuálisnak, az elbeszélő szorongásait, haragját, magányát pedig személyesnek éreztem. Ezeket az érzéseket szeretném megosztani a nézőkkel” – nyilatkozta Martinkovics Máté.

Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregénye alapján:

AZ EGÉRLYUKBÓL
2018. szeptember 28. (péntek) 19.30 – Művész Stúdió
Jegyek elővételben, online és a helyszínen az előadás előtt is kaphatóak!