A nagymama – Rátóti Zoltán rendezésében készül Veszprémben

2018 szeptember 28. péntek, 7:03

A napokban tartották meg Csiky Gergely: A nagymama című vígjáték olvasópróbáját a Veszprémi Petőfi Színházban.

Veszprémi Petőfi Színház: A nagymama - olvasópróba

Veszprémi Petőfi Színház: A nagymama – olvasópróba

“Büszkék vagyunk rá, hogy méltó szereposztásban mutathatjuk be Csiky Gergely: A nagymama című darabját” – mondta az olvasópróba felvezetéseként Oberfrank Pál. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója hozzátette, külön öröm, hogy több generáció találkozik a darab kapcsán, az egyetemistáknak lehetőségük van arra, hogy nagyszerű művész csapatban tanulhassanak, megismerjék, milyen egy kőszínházban létezni és ott alkotni. Olyan művészekkel dolgozhatnak együtt, akiktől nagyon sokat tanulhatnak, használják ki ezt a lehetőséget – vélekedett az igazgató.

Rátóti Zoltán rendező szerint az előadás alatt a nézők nevetnek, meghatódnak, az idősebbekből előtörnek a régi emlékek, a fiatalok pedig valós szerelmet láthatnak a színpadon. “Nem elsősorban vígjátékra törekszünk, de nyilván jól érzik majd magukat a nézők. Kemény munka lesz ezt őszintén és világosan megmutatni a szereplőknek. Összességében nagyon komoly érzelmek és pontosan megírt karaktereket láthatnak a nézők az előadás alatt. Ami pedig a szereposztást illeti, álmodni sem lehetne jobbat” – hangoztatta a rendező.

Mindannyian őrzünk néhány történetet nagymamánkról, nagymamáinkról. Talán a titkaikról is meséltek szemérmesen, hosszú unszolás után. De a szerelmes nagymamáról csak keveseknek van története. Csiky Gergely gondoskodott arról, hogy akinek esetleg nincs meséje a „nagyiról”, annak előadásunk megtekintése után legyen elképzelése arról, milyen is lehet hosszú évekig elfojtani érzelmeinket, már-már föladva a reményt, hogy valaha is bevallható lesz az igazi érzelem. Csiky bravúros meseszövése és hiteles, de rendkívül szórakoztató jellemrajzai nem állnak meg nagyszüleink szerelmi romantikájánál, a darabban minden korosztály megtalálja a szerelem megjósolhatatlan változatait, kínjait és csókjait – áll az előadás ajánlójában.

A szerepeket Kállay Bori, Lukács Dániel e. h., Szilágyi Tibor, Gaál Attila Csaba, Ábel Steléla e. h., Soltis Eleonóra, Péteri Lilla e. h., Szombathy Gyula, Esztergályos Cecília, Nyirkó István és Módri Györgyi alakítja. Díszlettervező: Székely László. Jelmeztervező: Tordai Hajnal. Rendezőasszisztens: Péti Krisztina. Rendező: Rátóti Zoltán. A bemutató tervezett időpontja 2018. október 26.