Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból – Martin Sperr bemutató a Jászai Mari Színházban

2018 szeptember 28. péntek, 8:28

Szeptember 28-án Martin Sperr darabjával nyitja évadát a Jászai Mari Színház. A Kamaraszínház előadását Guelmino Sándor rendezésében láthatja a közönség.

Danis Lídia, Dévai Balázs, Pilnay Sára, Szakács Hajnalka, Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Györgyi Anna, Egri Kati, Megyeri Zoltán / Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

A szerző 1965-ben született drámája, melyből Peter Fleischmann 1969-ben filmet készített, a II. világháború utáni, a nácizmusból éppen kilábalt Alsó-Bajorország egy kis falvában játszódik. A szegénység és a megélhetésért való állandó küzdelem éppúgy jellemzi a falu közösségének mindennapjait, mint a pletykálkodás, az áskálódás és az intolerancia, a másság bármely formájának elutasítása.

Dévai Balázs, Györgyi Anna / Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

A gyűlölet és annak közösségteremtő ereje olyan, folyamatosan változó függőségi viszonyrendszert alakít ki a falu lakói között, melyben igazán soha senki nem érezheti magát biztonságban a többiektől. És amikor a falu egyik lakójáról kiderül, hogy homoszexuális, olyan vadászat veszi kezdetét, melyben üldöző és üldözött egyaránt az emberi nemhez tartozik.

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

A bemutatóval kapcsolatban Guelmino Sándor elmondta: „A Jászai Mari Színház repertoárjának összeállításánál kiemelt szempont, hogy minden évadban legyenek olyan bemutatóink, amelyek húsbavágó, aktuális kérdésekről szólnak. A mi osztályunk tavalyi szakmai és közönségsikere kapcsán jött az ötlet, hogy az idei évadban Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabjával nyissuk az évadot a Kamaraszínházban, ami bizonyos értelemben ennek a megkezdett irányvonalnak a folytatása. A mi osztályunk kísérleti megoldásokat is felvonultatott a szokatlan játékmóddal, az újszerű formanyelvvel, ehhez szeretnénk kapcsolódni az új előadással. Nagy kihívást jelent, hogy ugyan az az alkotóközösség, amelyik A mi osztályunkat létrehozta, képes lesz-e tovább vinni ezt a fajta színházat. Korszerű előadást szeretnénk csinálni, amely egyensúlyt próbál találni a realista színjátszás és egy jóval elemeltebb formanyelv között.

Crespo Rodrigo, Mikola Gergő / Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

Crespo Rodrigo, Mikola Gergő / Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

A darab a második világháború után játszódik egy bajor faluban, ahol az idilli felszín alatt iszonyú nagy gyűlölködés húzódik meg az emberek között. Mindenkit kipécéznek és megpróbálják elüldözni, aki egy kicsit is különbözik a többségtől.

Lass Bea, Megyeri Zoltán, Pilnay Sára / Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból / Jászai Mari Színház

A dráma arról szól, hogy ha egy társadalomban elhintik a gyűlölet magvát, az onnantól ott marad és mérgez. Fontos kérdésfelvetése a műnek, hogy miért is szeretünk mindig másokkal foglalkozni és másokat kárhoztatni ahelyett, hogy előbb a saját gondjainkat próbálnánk megoldani. Ez a kérdés mindig aktuális, most pedig különösen, hogy az intolerancia ilyen méreteket öltött a társadalmunkban.”

www.jaszaiszinhaz.hu