Tóték – Bezerédi Zoltán rendezte az évad első bemutatóját Szegeden

2018 szeptember 30. vasárnap, 9:04

A Tóték premierjét szeptember 28-án tartották a kisszínházban. Az előadás rendezője, Bezerédi Zoltán szerint egy társadalmi konszenzus dönti el, ki őrült.

A delmagyar.hu cikkéből:
“Az volt az ördögi benne, hogy nem kellett aktualizálni. Nem is nagyon húztunk ki részeket, inkább úgy fogalmaznék: domináns volt a regény. Olyan mondatokat, helyzeteket változtattunk meg, amelyek a színpadi műben nem voltak kompatibilisek a regénnyel. Persze Örkény ugyanazt írta meg, csak színpadiasította. Egyedül Cipriani professzor jelenetét hagytam ki, de ezt mindenki ki szokta. Amúgy is az a tippem, hogy Örkény csak azért tette bele, hogy megjelenhessen a mű, ugyanakkor kicsit ködösít is vele” – fogalmazott Bezerédi Zoltán, a darab rendezője.

Bezerédi Zoltán / Fotó: Kisalföld

Bezerédi Zoltán / Fotó: Kisalföld

“Azt gondolom, hogy a magyar irodalomtörténetnek, vagyis a 70-es, 80-as évek prózai világának megkerülhetetlen része Örkény. Az egypercesek formanyelve is jelentős, de a Tóték tömör, rövid szarkazmusa is csodálatos. Meg kell mutatni, tanítani kell” – hangsúlyozta a rendező. Elárulta, a népszínházban hisz, hogy minél szélesebb körnek szóljanak a darabok. Fölelevenítette, hogy annak idején, 2010-ben egy baleset miatt tolószékkel ugyan, de végigcsinálta a Dóm téren színészként a My Fair Lady előadásait. “Szabad-e ezt másként csinálni? Ha nekem nem fontos, amit csinálok, akkor másnak se lesz az. Viszont, ha a néző látja rajtam, hogy fontosnak érzem, amiről beszélek, és amit csinálok, akkor azzal máris elértem valamit. Persze abban a bizonyos darabban szívesebben táncoltam volna, mert jól táncolok” – mesélte Bezerédi Zoltán.

Az alkotó szerint egy darabban nem lehet különbséget tenni a jelenetek között, hiszen a színház nem egyfajta pontozásos sport. Minden jelenetnek, monológnak megvan a maga szerepe, mindegyik fontos. Az előadást átjáró őrület kapcsán úgy fogalmaz: “Hiába mondja rólam azt valaki, hogy őrült vagyok. Nem vagyok, csak a világ tart annak. Ez egy nagyon kényes kérdés. Egy társadalmi konszenzus dönti el, ki őrült, bolond. Nincs igazi mércénk erre. Mi most dönthetünk úgy, 2018-ban, hogy valami már bolondság, de lehet, hogy Örkény idejében még nem tekintették annak. Esetünkben majd a nézők döntik el” – mondta a Tóték rendezője.

A teljes interjú itt olvasható.