Izgalmas kísérőrendezvényekkel vár a MagdaFeszt

2018 október 02. kedd, 13:49

A MagdaFeszt idén is számos izgalmas kísérőrendezvénnyel várja a fesztivál látogatóit. Az előadások, beszélgetések, kiállítások a nők által készített műalkotások, a nőművészet, a nőként való érvényesülés kérdéskörét járják körül. Október 5-én 17 órától nyílik a délvidéki festőművész, Sagmeister Laura kiállítása a Csokonai Színház Nézőtéri büféjében. A festő ősi erőt sugározó műveinek ihletforrása a vajdasági táj, életérzés és a mindennapi történetek. Az alizarin krapplack-nak nevezett, nőies attitűddel rendelkező festék bőséges használata teszi egyedivé alkotásait, és szinte a művész alkotó védjegyévé vált.

Burok / Tünet Együttes / Fotó: Mészáros Csaba

Burok és az Anyajegy című előadásokhoz kapcsolódva Orosz Katalin pszichológus Sorsformáló 9+1 hónap címmel tart előadást. Szabó Magda a lélek finom ábrázolásának mestere volt. Vajon ő hogyan nyúlna a szülővé válás időszakához? Erre a kérdésre keresi a választ a szakember október 9-én 17 órától a Csokonai Színház Nagyszínpadán kialakított befogadótérben. Az előadásra a szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címen lehet regisztrálni. A részvétel ingyenes.

Felolvasással egybekötött, Szabó Magda színházi kötődéséről, színházi elköteleződéséről is szóló bejárásra várják az érdeklődőket Varga Klári és Vranyecz Artúr színművészek október 9-én este 8 órától. A kulisszajárás a színház Művészbejárójától indul, s a teátrum számos pontját érintve a művészek nem csupán a Szabó Magda-karakterek megformálásáról, hanem személyes élményeikről is vallanak. A bejárásra maximum 30 fő jelentkezhet a szervezes@csokonaiszinhaz.hu email címen. A belépő 500 forintba kerül.

Szabó Magda az egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar szerző. Regényei számos országban és nyelven megjelentek, külföldi könyvismertetői, író-olvasó találkozói eseményszámba mentek. Az író műveinek franciaországi fogadtatásáról Körömi Gabriella főiskolai docenst hallgathatják meg október 10-én 14 órától a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében.

Ha beszélgetni akarunk a gyerekünkkel öt év múlva is, nem árt, ha tudjuk, mit olvas – vallja Péczely Dóra. A szerkesztővel és Molnár T. Eszter íróval Abigél és Hermione, kamaszlányok régen és most az ifjúsági irodalomban címmel tartanak beszélgetést október 11-én (csütörtökön) 17 órától a Kossuth utcai Pepepanini Kávézóban. A beszélgetésen való részvétel ingyenes.

A tavalyi siker okán a színház idén is berendezi a Szabó Magda Szabadulószobát. Október 11-én és 12-én 14 órától 17 óráig óránként indulhatnak 3-5 fős csoportok a rejtélyek megoldására a Horváth Árpád Stúdiószínházban. Regisztrálni szintén a szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címen lehet. A szabadulószobába 500 forintért válthatók jegyek.

További információk: www.csokonaiszinhaz.hu

A Burok című előadás fotóját Mészáros Csaba készítette.