Miskolci színpadon az Édes Anna – Címszerepben Mészöly Anna

2018 október 12. péntek, 7:35

Az Édes Anna színpadi adaptációját láthatja a közönség október 12-én a miskolci Kamaraszínházban. Az átiratot a rendező, Rusznyák Gábor készítette Kosztolányi Dezső regényéből.

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

A Miskolci Nemzeti Színház ajánlója:

Rusznyák Gábor az átirat elkészítésénél igyekezett megtartani a történet szerkezete mellett mindazt, amit a regény, mint műfaj tud, és ezt ötvözni azzal, ami a színház sajátja. “Kosztolányi saját magát is beleírta a történetbe, a regény legvégén jelenik meg, innen jött az ötlet, hogy magát a szerzőt narrátorként beemeljük a darabba, így a leíró részeket is megtartottuk a regényből. Nagyon sokrétű történet az Édes Anna. A kiszolgáltatottság helyzete, a szerelem különböző társadalmi osztályból jövő emberek között, a testiséggel való első találkozás, mind örök érvényű helyzetek, kérdések. De mindemellett ez egy krimi. Látjuk azt is, mi vezeti el Annát odáig, hogy megöli a gazdáit. Számomra az is fontos volt, hogy a történelmi kort is megmutassam, amelyben a regény játszódik. Egy kaotikus állapotban lévő, széthullott országot látunk, a vörös terror után először a románok szállják meg, majd a nyugati hatalmak, kormányok jönnek-mennek egymás után, Horthy kezd el rendet teremteni, majd elérkezünk a trianoni békekötéshez – ezt a korszakot öleli fel az Édes Anna története. Azt igyekszünk érzékeltetni, hogy a rendteremtésnek ez a folyamata hogyan hat az emberekre, és hogyan hat magára Annára. Én úgy érzem, az, ami vele történik, paralel ezzel az egész történelmi korral” – fejtette ki a rendező.

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

A narrátort, Kosztolányi Dezsőt Feczesin Kristóf jeleníti meg a színpadon. “Sokat olvastam a szerzőről, hogy megtudjam, milyen ember volt valójában Kosztolányi. Kortársai szerint hedonista, mohó, élvhajhász volt, emellett jó humorú, szarkasztikus, aki nagyon jól látja maga körül az embereket, és érzékletesen tudja leírni őket. Ezeket a tulajdonságokat igyekeztem belecsempészni a karakterembe” – mondta a színész, aki szerint olyan ez, mintha egy néző lenne a színpadon, hiszen ő kívülről szemléli az eseményeket. “Úgy érzem, sokkal nagyobb koncentrációt kíván tőlem ez a fajta jelenlét, mintha egy nagy érzelmi amplitúdókat bejáró szerepet játszanék, mert egészben kell látnom az előadást, a szereplőket, az összes díszletelemet, mindent, ami történik a színpadon. Mindezt pedig nagyon érzékletesen kell lefestenem és átadni a nézőknek, közben pedig reagálni mindenre, ami a színpadon történik, hiszen ez estéről estére egy kicsit más lehet” – tette hozzá Feczesin Kristóf.

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

Az előadás címszerepét Mészöly Anna játssza, aki elmondta, nagyon erős jelenlétet kíván tőle a színpadon Anna megformálása. “Ő egy precíz, kötelességtudó, érzékeny, naiv lány, aki tele van megfelelési kényszerrel. Emellett nagyon csendes, nem beszél sokat. Ezért nehéz ez a szerep, mert meg kell találnom azokat a pillanatokat, gesztusokat, rezdüléseket, amelyek kifejezőek, amiből a közönség megismeri ezt a lányt, látja, hogy mi történik vele, benne – mesélte a színművésznő. Hozzátette, az, hogy ebből a lányból gyilkos lesz, a megélt traumák, fájdalmak, a fiatalság, a tapasztalatlanság számlájára is írhatóak. – Nagyon sok minden felhalmozódik benne a Vizyéknél töltött idő alatt, a vacsorán történtek miatt pedig olyan zaklatott, feszült állapotba kerül, hogy talán maga se tudja, mit csinál. Nem akar ártani, de a simogatásból mégis szúrás lesz. Azt hiszem, én értem őt, és remélem, az előadás végére a nézők is megértik majd Annát” – mondta a színésznő.

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna / Fotó: Éder Vera

A további szerepeket Nádasy Erika, Görög László, Szatmári György, Seres Ildikó, Varga Zoltán, Fandl Ferenc, Kerekes Valéria, Bodoky Márk, Simon Zoltán, Prohászka Fanni, Tenki Dalma, Horváth Alexandra, Lajos András, Szirbik Bernadett és Varga Andrea játssza. Díszlet: Khell Zsolt. Jelmez: Tihanyi Ildi. Dramaturg, rendező: Rusznyák Gábor. Bemutató: 2018. október 12. – Kamaraszínház.