A nagymama – Kállay Bori, Esztergályos Cecília, Szilágyi Tibor és Szombathy Gyula is játszik Veszprémben

2018 október 27. szombat, 8:42

Október 26-án mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház Csiky Gergely A nagymama című vígjátékát Rátóti Zoltán rendezésében. A premierhez kapcsolódva a színház előcsarnokában Németh Krisztina A nagymamák című fotókiállítása fogadja a közönséget.

A nagymamák fotókiállítás látogatói / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A nagymamák fotókiállítás látogatói / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház ajánlója:

Mindannyian őrzünk néhány történetet nagymamánkról, nagymamáinkról. Talán a titkaikról is meséltek szemérmesen, hosszú unszolás után. De a szerelmes nagymamáról csak keveseknek van története. Csiky Gergely gondoskodott arról, hogy akinek esetleg nincs meséje a „nagyiról”, annak előadásunk megtekintése után legyen elképzelése arról, milyen is lehet hosszú évekig elfojtani érzelmeinket, már-már föladva a reményt, hogy valaha is bevallható lesz az igazi érzelem. Csiky bravúros meseszövése és hiteles, de rendkívül szórakoztató jellemrajzai nem állnak meg nagyszüleink szerelmi romantikájánál, a darabban minden korosztály megtalálja a szerelem megjósolhatatlan változatait, kínjait és csókjait.

„Büszkék vagyunk rá, hogy méltó szereposztásban mutathatjuk be Csiky Gergely A nagymama című darabját” – mondta korábban, az olvasópróbák kezdetén Oberfrank Pál. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója hozzátette, külön öröm, hogy több generáció találkozik a darab kapcsán, az egyetemistáknak lehetőségük nyílik arra, hogy nagyszerű művész csapatban tanulhassanak, megismerjék, hogy milyen egy kőszínházban létezni és ott alkotni. „Olyan művészekkel dolgozhatnak együtt, akiktől nagyon sokat tanulhatnak, használják ki ezt a lehetőséget” – hangsúlyozta a teátrum direktora.

Rátóti Zoltán szerint az előadás alatt a nézők nevetnek, meghatódnak, az idősebbekből előtörnek a régi emlékek, a fiatalok pedig valós szerelmet láthatnak a színpadon. “Nem elsősorban vígjátékra törekszünk, de nyilván jól érzik majd magukat a nézők. Kemény munka lesz ezt őszintén és világosan megmutatni a szereplőknek. Összességében nagyon komoly érzelmeket és pontosan megírt karaktereket láthatnak a nézők az előadás alatt. Ami pedig a szereposztást illeti, álmodni sem lehetne jobbat” – fogalmazott a rendező.

A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész Esztergályos Cecíliát Langó Seraphine nevelő szerepében láthatja a veszprémi közönség ebben az előadásban. “A történet szerint imádjuk egymást Tódorka Szilárd tanárral – akit Szombathy Gyula játszik –, de elhatároztuk, hogy addig nem házasodunk össze, amíg nem sikerül annyi pénzt összespórolni, hogy átvegyük a nevelőintézetet”. Seraphine annyira szereti Tódorkát, hogy félreért egy félreérthetetlen dolgot egy párbajjal kapcsolatban, mindenáron meg akarja védeni szerelmét. Mi lesz ennek a vége? Kiderül az előadásból. A közönség drukkolhat a szerelmükért.

Szombathy Gyula Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész harmadik bemutatójára készül a Veszprémi Petőfi Színházban. A My Fair Lady és a Kurázsi mama után egy vígjátékban láthatja a közönség. “Nagyon megszerettem ezt a társulatot, könnyen megtaláltam a közös hangot mindenkivel” – beszélt érzéseiről. “Visszavonultam, de a színház megkeresésére ismét játszom. Ez olyan, mint egy sportolónál a levezetés. Teszem, amit még bírok 74 évesen. Tódorka Szilárdként egy régi szerelem beteljesedésére vágyom Seraphine-vel. Nagyon mulatságos, szeretnivaló mind a két figura”.

A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

“A 19. század második felének sikeres színpadi szerzője volt Csiky Gergely, aki az eredeti hivatását tekintve pap” – emlékeztetett Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, aki Örkényi Vilmos bárót formálja meg. “A nagymama című darabban különösen fontosak azok a motívumok, amiket innen hozott magával. Egy nevelőintézetben játszódik a történet, ami a maga szigorúságában a pontosság, a tisztesség, az életre nevelést mutatja. Mivel felnőtté váló emberekről van szó, természetes, hogy jelen van az érzelem, a szerelem, a másik nem iránti vonzódás. Egyes részeiben vígjátékról van szó, azonban több ponton romantikus színmű, amelynek a tanulsága azt sugallja, hogy ha már elmulasztottuk a boldogságot fiatal korunkban, akkor erkölcsi kötelességünk, hogy a fiatalokat segítsük, ne kerüljenek hasonló helyzetbe”.

Kállay Bori Érdemes művésznek ez lesz a második vendégszereplése Veszprémben. “Voltam királynő és anya a Bob hercegben, most pedig grófnő és nagymama leszek. Határozottan van hasonlóság a két alak közt: mindkettő csupa szeretet és bölcsesség és mindkettő hordoz múltjában fájdalmakat, ami arra készteti őket, hogy gyermeküket, unokájukat megpróbálják megkímélni ezektől. Izgalommal és boldogan készülök, hiszen ismerem is Csiky Gergely művét. Egykor, még debreceni húsz évem során, Márta voltam, az unoka. A való életben kevéssé hasonlítottam erre a bájos, naiv kislányra, de mint Nagymama, úgy érzem, pontosan ismerem azt a különleges kapcsolatot, lelkiállapotot, amely a nagyik és unokájuk közt létezik. Végtére is két, már-már felnőtt korú, ifjú unokám van! A Veszprémi Petőfi Színház vezetésének elismerését érzem abban, hogy engem választottak a szerepre”.

Esztergályos Cecília, Szombathy Gyula / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Esztergályos Cecília, Szombathy Gyula / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház új bemutatójához kapcsolódva október 25-én a színház előcsarnokában került sor Németh Krisztina A nagymamák című fotókiállításának megnyitójára.

“A nagymamamák beragyogják a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokát és hirdetik a fontosságukat. Ilyen kedves kiállítás még talán sosem volt az előcsarnokunkban” – fogalmazta meg gondolatait Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes kiemelte, hogy a Premiertől premierig című kiállítás sorozat ezúttal a veszprémi nagymamákat mutatja be Németh Krisztina képein keresztül. „Ha kimondjuk magunkban, hogy nagymama, mosolygós dologra gondolunk, akkor is ha nem kötjük konkrét személyhez. Az volt a célunk, hogy a képeket megtekintve mindenki részesüljön abban a sok-sok pozitív energiában, amit ezek a nagymamák sugároznak” – tette hozzá.

Kállay Bori / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Kállay Bori / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A felvételeket készítő Németh Krisztina örömmel fogadta Veszprémi Petőfi Színház felkérését. „Eleinte csak zavarban lévő idős hölgyeket láttam a fényképezőgépen keresztül. Amikor megkértem őket, hogy gondoljanak arra: mennyi rosszaságot tesznek még az unokáik, azonnal megtelt érzelmekkel minden pillantás és mozdulat” – avatta be a jelenlévőket a kulisszatitkokba a művész, aki azt is elárulta, hogy a végeredményt látva az egyik nagymama elmondta: most már tudja, hogy a ránc csupán azt mutatja, hol a mosoly helye.

Máté Valéria mesterfodrász – aki maga is modellt állt – úgy fogalmazott, hogy így, a hetvenéves kor tájékán nem csak arra kell büszkének lenni, hogy egészségesek és szeretik, ha fotózzák őket. „Nagymamaként is legyünk vagányak és élvezzük ki a hátralévő életünket” – kérte a jelenlévőket.

Ábel Stella, Szilágyi Tibor / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Ábel Stella, Szilágyi Tibor / A nagymama / Fotó: Veszprémi Petőfi Színház


Szereposztás:

Szerémi grófnő | KÁLLAY BORI Érdemes művész
Ernő, Szerémi grófnő unokája | LUKÁCS DÁNIEL E.H.
Örkényi Vilmos báró, nyugdíjas ezredes | SZILÁGYI TIBOR Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész
Kálmán | GAÁL ATTILA CSABA
Piroska | ÁBEL STELLA E.H.
Tímár Karolin, nőnevelő intézet tulajdonosa | SOLTIS ELEONÓRA
Márta | PÉTERI LILLA E.H.
Tódorka Szilárd, tanár | SZOMBATHY GYULA Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész
Langó Seraphine, nevelő | ESZTERGÁLYOS CECÍLIA Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész
Koszta, nyug. evangélikus tábori lelkész | NYIRKÓ ISTVÁN
Galambosné, a grófné gazdasszonya | MÓDRI GYÖRGYI
Peredy Janka, növendék | HIRSCHL LAURA
Balsay Flóra, növendék | LUKACSICS VIKTÓRIA
Eörsy Vilma, növendék | LAKATOS LÉNA
Vilkey Berta, növendék | CSIZMADIA RENÁTA
Aba Margit, növendék | KOCSIS FANNI
Keresztúri Katica, növendék | GÁSPÁR FANNI
Kovács Klára, növendék | VÉGH EMESE KATINKA
Pincér | MADÁR K. ZOLTÁN

Közreműködők

Ügyelő | MADÁR K. ZOLTÁN
Súgó | KLÓZER KITTI
Díszlettervező | SZÉKELY LÁSZLÓ Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai-díjas
Jelmeztervező | TORDAI HAJNAL Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes művész
Rendezőasszisztens | PÉTI KRISZTINA
Rendező | RÁTÓTI ZOLTÁN Jászai-díjas, Érdemes művész