Pillantás a hídról – Csiszár Imre rendezte Arthur Miller drámáját Békéscsabán

2018 október 28. vasárnap, 8:12

Október 26-án mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját.

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

Eddie Carbonét pusztulásba viszi egy olyan szenvedély, amely észrevétlenül hatalmasodik el rajta, teljesen kiforgatja eredeti, tisztességes énjéből, és olyan tettekre ragadtatja, amelyek már halála előtt megszüntetik, kitörlik belőle azt az embert, aki valaha volt.

Miller drámájának hőse, Eddie, valójában nagyszerű fickó. Erős, kitartó, megbízható, és erkölcsös férfi, aki szerény sorsa ellenére is igyekszik tisztes megélhetést biztosítani családja számára. Mert a családját mindennél jobban szereti, mindenekelőtt lányaként nevelt unokahúgát, Catherine-t, aki ugyancsak rajong nevelőapjáért. A családi idillt két olasz rokon érkezése töri meg, akik illegális bevándorlóként érkeznek az Államokba.

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

A Catherine és Rodolpho között alakuló viszony Eddie-t teljesen kifordítja önmagából. Innentől kezdve a vad indulatok és tébolyult szenvedélyek irányítják az eseményeket, s mi közben, akár egy görög sorstragédiában, már elejétől fogva tudjuk, érezzük, hogy Eddie szeretetével, érzelmeivel, indulataival tragikus vétséget követ el, így sorsa megpecsételődött.

A nevelt lánya iránt szerelemre lobbanó Eddie Carbone szerepét Bartus Gyula, feleségét Kovács Edit,Catherine-ét Papp Barbara játssza, a két olasz rokont, illegális bevándorlót Katkó Ferenc és Czitor Attila kelti életre. Az ügyvéd, Alfieri figuráját Tege Antal, Louis-ét Szabó Lajos alakítja. A kisebb szerepekben fiatal színészek és a Színitanház hallgatói lépnek színpadra. A jelmeztervező a Szakács Györgyi, a díszlet a rendező munkája, szcenikus Egyed Zoltán.

Arthur Miller 1955-ben írta Pillantás a hídról című drámáját, amit azóta folyamatosan világszerte, így hazánkban is játszanak a színházak. Békéscsabán is szerepelt már műsoron az Édes fiaim, A salemi boszorkányok, az Alku, sőt a Pillantás is 1967-ben. Akkor Máté Lajos rendezte az előadást.

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

Békéscsabai Jókai Színház: Pillantás a hídról / Fotó: Ignácz Bence, A-TEAM

“Miller munkássága rendkívül érdekes és a huszadik századi drámairodalomban egyedülálló; egy olyan íróval állunk szemben, aki tiszteli az antik irodalmat, és ez ritkaságszámba megy, általában a görög drámáról, gondolkodásról kevés szó esik. Miller megszállottja volt a görög drámairodalomnak, hitvilágnak, mitológiának, valamint az abból készült, megformálódott színpadi emberábrázolásnak. Mit jelent ez? A drámáival azt akarja bizonyítani, hogy az a sorstragédia, ami a görögöknél megmutatkozik, érvényes a huszadik században is. Semmi különbség nincs Antigoné vagy Oidipusz és egy mai hős tragédiája között, a dráma megismétlődik a huszadik században is, csak más keretek között, más a külcsín. De a lényeg, a probléma gyökere ugyanaz, változatlan, még pedig azért, mert az emberiség ilyen, az ösztönvilág szempontjából semmit sem fejlődött az évszázadok során. Mindig az ösztönök vannak összeütközésben a kultúrával, a civilizációval, ami természetesen fejlődik, de az ösztönvilág tőlünk, a szellemiségünktől, a pszichénktől függetlenül működik. Ez az ösztönvilág szembekerül mindazzal, amit mi úgy nevezünk, hogy törvények, és akkor a törvények és az ösztönök összeütközéséből jön létre a konfliktus” – mondta Csiszár Imre, az előadás rendezője.