Fekete komédiát és történelmi mesejátékot mutat be a Csokonai Színház

2018 november 10. szombat, 7:38

Két bemutatóval várja a közönséget a jövő héten a debreceni teátrum.

Az ifjú Mátyás olvasópróbája / Fotó: Máthé András

Az ifjú Mátyás olvasópróbája / Fotó: Máthé András

575 éve született és 560 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást. Az ifjú Mátyás című darab megírására a Mátyás Emlékév apropóján kérte fel Mikó Csabát színház. A zenés történelmi mesejáték legnépszerűbb királyunk gyerekkorába, a trónra kerülés előtti időszakba kalauzolja a gyerekeket.

Hunyadi Mátyás nem született hercegnek, de még elsőszülött fiúnak sem. Családja nem tartozott a nagy történelmi famíliák közé. A trónra kerülése is mitikus: a legkisebb árva, aki elveszíti családját, és rabságba vetik, a főurak közül többen aspirálnak a trónra, mindezek ellenére mégis az ő fejére „száll a korona”. A 15 éves Mátyás száműzetésben él Prágában. A fogság ellenére jól érzi magát: vele van tanítója, barátai és titkos szerelme, Katalin, akikkel a legkülönfélébb kalandokba keverednek.

Az ifjú Mátyás olvasópróbája / Fotó: Máthé András

Az ifjú Mátyás olvasópróbája / Fotó: Máthé András

Egy napon azonban minden megváltozik: főurak érkeznek Budáról, akik elválasztják Mátyást a csapattól. A főurak elmondják Mátyásnak, hogy őt szeretnék uralkodónak. Valódi szándékukat azonban nem osztják meg a fiúval: azért akarják, hogy Mátyás kerüljön a trónra, hogy ők irányíthassák a gyerekkirályt és ezzel együtt az országot.

A cselszövéssel, kalandokkal teli történetet a tantermi előadások (Verona 1301, Kékbolygó, Jeruzsálem) rendezője, Madák Zsuzsanna állítja színpadra. Mátyás szerepét Rózsa László alakítja. A bemutatót november 14-én, szerdán tartják.

Augusztus Oklahomában / Fotó: Máthé András

Augusztus Oklahomában / Fotó: Máthé András

Tracy Letts kortárs szerző drámája, az Augusztus Oklahomában egyszerre modern és hagyománytisztelő, O’Neill, Miller és Tenessee Williams útját követi. A fanyar humorú, sziporkázó párbeszédekkel teletűzdelt, Tony-és Pulitzer-díjas színművet Keszég László rendezésében mutatja be a debreceni színház.

A valaha nagy tehetségnek számító költő idős korára csendes alkoholistaként tengeti életét gyógyszerfüggő feleségével egy szigetelőszalaggal összeragasztgatott reluxákkal állandó sötétségben tartott, elhanyagolt házban, majd egyszercsak eltűnik. Holttestét napokkal később találják meg a halászok.

Augusztus Oklahomában olvasópróba / Fotó: Máthé András

Augusztus Oklahomában olvasópróba / Fotó: Máthé András

A tragikus esemény rákényszeríti a temetésre összegyűlő családtagokat: anyát és három lányát, hogy szembenézzenek múltjukkal: tönkrement házasságok, reménytelen, titkos szerelmi kapcsolatok, válságba jutott szülő-gyermek viszonyok generációkon keresztül. Jószándék és önzés, támadó szeretet és agresszív önvédelem váltakozása. Káros titkolózás és bántó őszinteség. Fájdalmasan abszurd, mégis ismerős helyzetek. Az omladozó házat rendbe hozni könnyebb, mint egymást segítve elfogadni a jelent és új életet kezdeni.

Tracy Letts nem csak drámaíró, de forgatókönyvíró (Gyilkos Joe), illetve színész (Homeland) is. Az Augusztus Oklahomában erős karakterekkel, fordulatokkal és titkokkal teli darab, amelyben mindannyian ráismerhetünk a családjainkra. A főbb szerepekben Ráckevei Anna és Varga Klári látható. A fekete komédia premierje november 16-án, pénteken 19 órától lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

Forrás: Csokonai Színház, dehir.hu, Színház.org