Nyaralás és mindenáron szerelem – Goldoni-premier Kecskeméten

2018 november 16. péntek, 7:00

Vérbő olasz komédia premierjére készül a kecskeméti Katona József Színház társulata. Bemutató a Nagyszínházban lesz november 16-án, 19 órától.

A pénz és a szerelem szövi kuszaságba a cselekmény szálait Carlo Goldoni Nyaralásában. A komédiában Sirkó László egy szenvedélyes kártyást és filmproducert alakít, egyben aggódó édesapát, aki kisebb-nagyobb simlisségekre is kész, csakhogy boldognak lássa eladósorban lévő lányát.

A nyaralás helyszíne egy hajó, melynek tulaja az ingatag jellemű Filippo. A szenvedélyes kártyás azt állítja, hogy a hajót zsugán nyerte, ám efelől lehetnek kétségeink, mivel a nyaralók kompániájából senki sem hajlandó vele kártyázni.

Filippónak ennél nagyobb gondja a lánya, és annak vőlegénye, aki költséges filmet akar forgatni. És lám, mit meg nem tesz a lányáért egy aggódó édesapa? Megszerzi a szükséges pénzt. De hiába, mivel a lánya már másba szerelmes…

Carlo Goldoni a mai napig az egyik legismertebb és legtöbbet játszott olasz szerző – neve egyet jelent a minőségi komédiával, a vicces és olykor kínos helyzetek sokaságával, és a mindenki számára ismerős karakterek kalandjaival. A XVIII. századi olasz dráma megújítójának darabját ezúttal Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében tekinthetjük meg.

Borsó meg a héja – Interjú Lakatos Mátéval, a színház új tagjával:

Milyen ez az olasz nyaralás? – kérdeztük Lakatos Mátét, aki ettől az évadtól tagja a színtársulatnak, és ezzel az előadással debütál a kecskeméti színpadon.

Egy látszólag előkelő társaság hajókázik a tengeren, nyaralás címén, de valójában senki nincs a vágyott helyén. Párokat látunk, ám mindegyik kapcsolat félresiklott valahol. Az elégedetlen szereplők érzik: rossz döntéseket hoztak. Azon igyekeznek, hogy a valódi érzelmeiket ki tudják fejezni azon személy felé, akit meg szeretnének hódítani. Ez persze nem ilyen egyszerű. Az érdekek, a pénz, és minden egyéb hátráltató tényező bezavar, ahogy az már lenni szokott a való életben is.

Togninót, az ügyefogyott fiút alakítod. Miért olyan ő, amilyen?

Egy gazdag család sarja, aki szintén keresi a helyét a világban. Másodjára járja a harmadikat az orvosi egyetemen, nem igazán tehetséges a szakmájában, amit vélhetően az apja választott a számára. Az ominózus hajón azonban megtalálja az igaz és tiszta szerelem. Összejön Rozinával (Decsi Edit), akivel úgy illenek egymáshoz, mint borsó meg a héja. Az egész társaság nekik szurkol, hogy a kapcsolatuk beteljesedhessen. Az élet azonban felülírja a romantikát.

Másnak sem alakult úgy ez a nyaralás, ahogy eltervezte…

Több páros életébe is belelátunk, ezen keresztül pedig fontos emberi problémák kerülnek előtérbe. Titkolt szerelmek, feszült légkör, pénzhajszolás, egy filmforgatás előkészületei bonyolítják a szálakat. Bár külsőleg minden adott a pihenéshez, a kikapcsolódáshoz, belül minden szereplő őrlődik, kattog az agya, és igazából elege van az egész hajókázásból, a társaság túlfűtött légköréből. Egyáltalán nem pihennek, a lelkük mélyén leginkább belehalnak ebbe a nyaralásba.

Milyen játszani ezt a komédiát?

Kimondottan kedvelem az ilyen és hasonló életszagú történeteket. Ez a komédia attól zseniális, hogy a színész fején és szívén kívül nem kell más eszköz ahhoz, hogy közvetítsük a lényeget a nézők felé. Hiteles, ironikus, remek a humora. Mindenféle hivalkodás és szájbarágás nélkül mutatja meg, hogy az élet egy szivárvány, nem fekete vagy fehér, hanem tele van árnyalatokkal. Jelen esetben adott a hely, az alkalom egy pihentető nyaraláshoz, a szereplők mégsem élvezik maradéktalanul.

Újonnan érkeztél a társulatba. Hogyan fogadtak Kecskeméten?

Megkönnyíti a beilleszkedést és ad némi előnyt, hogy számos kollégát ismerek a társulatból. Rusznyák Gábor főrendező az osztályfőnököm volt a Kaposvári Egyetemen, Kocsis Pál szintén tanította az osztályunkat ugyanott. Kaposvárról ismerem Csapó Virágot, az egyetemről Szegvári Julit, Decsi Editet és Dobó Enikőt, más színházi közegből Zayzon Zsoltot és Märcz Fruzsinát. A budapesti egyetemre járt, de évfolyamtársam volt Nagyhegyesi Zoltán, ugyancsak ismertem már korábban Aradi Imrét, és még sorolhatnám. Ezáltal az első napokban könnyebb volt bejönni a színházajtón, hisz volt kinek köszönni, az ismerős arcok segítették az oldódást. Különben mindenki más is nagyon jó fej. Azt tapasztalom, hogy nyitott, figyelmes, támogató a kecskeméti társulat. Izgalmas szakmai közeget láttam eddig, ami igaz a színház teljes szakmai működésére. Az itteni munka nagyon közel áll ahhoz, amit az egyetemen tanultam az osztályfőnökömtől, és ez kimondottan hiányzott a számomra.

Az évad második felében drámában, majd krimiben lépsz színpadra. Melyik a nagyobb kihívás?

Várom Shakespeare Othellóját, amiben egy igazán beborult szerelmest játszhatok, a maga kétségbeesésével, csőlátásával, kilátástalanságával. Ezt a figurát már most a magaménak érzem. Agatha Christie Tíz kicsi négere merőben más helyzet. Ebben egy öntelt, kőgazdag, kekeckedő figura leszek. Ez a karakter elég távol áll tőlem, így valóban kihívásnak érzem a megformálását.

Szerző: Popovics Zsuzsanna

CARLO GOLDONI: NYARALÁS

Filippo, szálloda tulajdonos SIRKÓ LÁSZLÓ
Giacinta, Filippo leánya DOBÓ ENIKŐ
Leonardo, Giacinta vőlegénye ZAYZON ZSOLT
Vittoria, Leonardo húga MÄRCZ FRUZSINA
Guglielmo, Giacintába szerelemes KOLTAI-NAGY BALÁZS
Ferdinando, mások nyakán potyázó SZEMENYEI JÁNOS
Sabina, Giacinta nénikéje CSOMBOR TERÉZ
Costanza CSAPÓ VIRÁG
Rosina, Costanza unokahúga DECSI EDIT
Tognino, ügyefogyott fiú LAKATOS MÁTÉ
Dr. Beltram, Tognino apja KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
Adriano FERENCZ BÁLINT
Brigida, Giacinta szobalánya MAGYAR ÉVA
Paolo, pincér HEGEDŰS ZOLTÁN
Tita, szobalány SZABÓ DOROTTYA e.h.
Lucetta, alkalmazott KERTÉSZ KATA
Zanetto, londiner FARKAS ÁDÁM

Rendező RUSZNYÁK GÁBOR
Díszlettervező DEBRECZENI BORBÁLA
Jelmeztervező HECENDORFER TÍMEA
Dramaturg FABACSOVICS LILI
Súgó ARATÓ ANDREA
ügyelő BERKI ZOLTÁN
Rendezőasszisztens SIRKÓ ANNA