Közel 30 éve varázsolja el a kicsiket és a nagyokat a MárkusZínház

2018 november 18. vasárnap, 11:16

Igazi családi vállalkozás a pécsi belvárosban működő MárkusZínház. A darabokat általában Pilári Gábor és felesége, Vajda Zsuzsanna párban adja elő, de több alkalommal a két kisebb gyerekük – Lili és Áron – is szerepet kap színészként vagy muzsikusként.

A Pécsi Újság cikkéből:

“A gyermekeknek és a családoknak játszunk. Hitvallásunk is, hogy a család együtt élje meg a színház örömét. Népmeséket, illetve a magyar klasszikusokból adaptált műveket viszünk színpadra. Jönnek hozzánk óvodás, iskolás csoportok, de nagy örömünkre már felnevelkedett egy visszajáró törzsközönség is az évtizedek alatt” – fogalmazott Pilári Gábor, aki csaknem 30 évvel ezelőtt alakította meg a MárkusZínházat feleségével, Vajda Zsuzsannával.

A családi bábszínház a Pilári-házaspár egyik gyereke, Márk – aki ma már harminchárom éves – után kapta a MárkusZínház nevet. Az előadások mindegyikében használnak bábokat az élőjáték mellett: például a marionett, a kesztyűs, illetve a hátulról mozgatott figurák használata mellett az árnyjáték is gyakori. Az előadások között található olyan – a Rejtő-féle Grand Hotel -, amely felnőtteknek szóló színdarab.

A házaspár 1987-ig a Bóbita Bábszínházban dolgozott – ekkor gondolták úgy, hogy eljött az „útkeresés ideje”.

“Nagyon sokat kaptunk mesterünktől, Kós Lajostól, akivel haláláig nagyon szoros kapcsolatban maradtunk. Talán az ötlet is tőle származott, hogy alapítsunk saját színházat. Mindenesetre az irodáját díszítő külföldi bábfesztiválok plakátjai motiválóan hatottak ránk. Döntöttünk, és elindultunk más országok bábos kultúráját is megismerni” – emlékezett vissza.

A MárkusZínház immár csaknem harminc éve működik. Ez idő alatt bejárták gyakorlatilag a fél világot. Felléptek már többek közt Erdélyben, Felvidéken, Kanadában, Dél-Koreában, sőt még Indiában és Kínában is. Magyarországnak pedig lényegében már nincs olyan szeglete, ahol nem szerepeltek még.

A teljes cikket ITT olvashatják.