Árkosi Árpádot köszönti a Kulisszák következő kiadása

2018 november 26. hétfő, 14:04

Árkosi Árpád Jászai-díjas rendezőt köszönti hetvenedik születésnapja alkalmából a Kulisszák második találkozásán Ráckevei Anna és a Csokonai Színházban idén harmincadik évadát kezdő Garay Nagy Tamás színművész. Ráckevei Anna szeptemberben indította útjára személyes hangvételű, kötetlen beszélgetéssorozatát, amely találkozási pontja kíván lenni mindazoknak – civileknek, művészeknek, színházi szakembereknek – akiknek szenvedélye a színház.

Árkosi Árpád / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Árkosi Árpád / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Árkosi Árpád közel fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2004 és 2006 között a Csokonai Színház vezető rendezője és a prózai tagozat vezetője volt. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, elismert színházi szakértőként dolgozik. Különleges színházi szemlélete, tájékozottsága és a kortárs témák iránti egyedülálló fogékonysága széles szakmai körben ismertté tette a nevét, elismerést szerezve kül-és belföldön egyaránt. Több mint 160 színházi rendezésének jelentős része élő szerzők műve volt.

Elvitathatatlan szerepet játszott a magyar színpadi szövegek kánonjának kialakításában, az új színpadi szerzők felkutatásában. A színházi szakma irányába megnyilvánuló tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2016/17-es Pécsi Országos Színházi találkozó egyik válogatója volt. Rendezései számos szakmai-és közönségdíjban részesültek, kimagasló munkásságért a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

A Kulisszák baráti hangulatú beszélgetése során felelevenítik több évtized közös munkáit, a rendező debreceni kötődéseit is. Árkosi Árpád nevéhez fűződnek az utóbbi évekből A magyar Faust, a Shirley Valentine, A szemüveges szirén, A Dandin György, avagy a megcsúfolt férj, az Akár akárki, vagy A rögöcsei csodacímű darabok debreceni rendezései.

A november 29-én (csütörtökön) 18 órától kezdődő beszélgetésen a részvétel ingyenes.