Schmidt Sárával és Szabó Mártával készül A kis hableány Nyíregyházán

2018 november 26. hétfő, 9:08

Sediánszky Nóra állítja színpadra a Művész Stúdióban az Andersen meséjéből készült adaptációt.

A kis hableány olvasópróbáján / Fotó: Jankó Annamária

A kis hableány olvasópróbáján / Fotó: Jankó Annamária

Ajánló a darab elé:

Mit tegyen az a kicsi sellőlány, aki valahogy más, mint a többiek? Aki két világ határán él, és bár halhatatlan, mégsem elégíti ki a vizek varázslatos birodalma, egyre az emberek véges, de igazi élményeket hordozó élete után vágyódik? Természetes, hogy beleszeret egy ifjú hercegbe, aki mindazt megtestesíti számára, amiért annyira sóvárog. Ezért a csodásnak látott szerelemért elhagyja családját, halhatatlanságát, odaadja gyönyörű hangját is, ám a várva várt szerelmes találkozás addig sem tart ki, míg egy emberélet: a herceg eleinte ugyan viszonozni látszik a szép néma lány érzéseit, aki csak neki táncol minden este, később mégis eljegyez egy hercegnőt, aki az ő világából való. A kis hableány már nem térhet vissza régi életébe, de az újban sem találja a helyét. Bánatában a tenger boszorkányához fordul, aki szörnyű alkut kínál…

Andersen klasszikus meséjének számtalan feldolgozása született, melyek közül talán Walt Disney rajzfilmváltozata a legismertebb. A jelen feldolgozás érdekessége, hogy egy most először közönség elé kerülő verzióban meséli el a legkisebbeknek a szeretet megtalálásának és megtanulásának történetét.

Szabó Márta, aki hajóskapitánytól boszorkányig több szerepet is alakít az előadásban, a Lokál Extrának elmondta, Schmidt Sára alakítja a kis hableányt, ők ketten Horváth Sebestyén Sándorral pedig az összes többi szereplőt: a királyfit, a rákot, a tenger boszorkányát, a hableány testvéreit… “Mindig izgalmas egy színész számára az egyik jelenetben akár teljesen ellentétes karaktert játszani, mint a másikban. Én hozom például a tenger boszorkányát, a hajóskapitányt, Sanyi pedig a királyfitól a rákig ugyancsak többféle alakot ölt. Egy testvérpár felidézi ezt a mesét a gyermekkorukból, és megelevenedik előttük a történet. A jó hangulatú próbákat roppantul élvezem” – mesélte a színésznő.

A darabhoz Nyitrai László írt dalokat, a koreográfiát Vámos-Belme Judit, a díszletet Boldizsár Zsolt, a jelmezeket Véber Tímea készítette. A bemutatót november 30-án 17 órától tartják a Művész Stúdióban.