Jóembert keresünk – Főszerepben Láng Annamária Miskolcon

2018 december 07. péntek, 9:06

Bertolt Brecht zenés példázatát mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban december 7-én. A Jóembert keresünk tanmese jóságról, erkölcsről, szerelemről, barátságról, ami a kételkedőket megerősíti, az erőseket pedig igazzá teszi. Sen Te, az utcalány az egyetlen ember Szecsuánban, aki szállást ad három főistennek. Az istenek cserébe megajándékozzák a lányt, csakhogy egy ilyen világban még az ajándékkal is nehéz mit kezdeni. Kegyetlenné kell válni, hogy maradjon belőle valami.

Ajánló a darab elé:

Képzeljünk el egy társadalmat, ahol az embereket annyira leköti saját problémájuk és a megélhetés, hogy se erejük, se lehetőségük mások bajával foglalkozni. Ilyen körülmények között mit tennénk, ha három vadidegen becsöngetne, bemutatkozna, mint egy-egy főisten, és éjjelre szállást kérne?

Valószínűleg nemet mondanánk. Mert félnénk. Mert bizalmatlanok lennénk és kiszolgáltatottak. Mert nincs időnk. Nincs pénzünk. Mert nem mi akarunk segíteni, hanem azt várjuk, hogy rajtunk segítsen valaki.

Sen Te, az utcalány az egyetlen ember Szecsuánban, aki szállást ad a három főistennek. Az istenek cserébe megajándékozzák a lányt, csakhogy egy ilyen világban még az ajándékkal is nehéz mit kezdeni. Kegyetlenné kell válni, hogy maradjon belőle valami. „Légy jó!”, így szól a parancsolat. De hogyan legyünk jók, ha minden olyan drága?

Az előadás a Suhrkamp Verlag AG engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

Alkotók a darabról:

A tavalyi A kaukázusi krétakör sikere után újabb Brecht darabot mutat be a miskolci teátrum, ezúttal Béres Attila rendezésében. Brecht a Jóembert keresünkben, elég profánul és szemtelenül, azt a kérdést teszi fel rögtön a darab elején, hogy „hogyan legyünk jók, amikor minden olyan drága?” – Sen Te kérdi ezt, az utcalány, az istenektől, akik arra kérik, hogy legyen jó. De ahol nincs munka, vagy a fizetésből nem lehet megélni, ott hogyan tartsunk be minden parancsolatot? – mondja a rendező az előadás központi problémájával kapcsolatban.

– Brecht nem ítélkezik, legalább is nem azok fölött, akik egymás torkának ugranak a kenyérért. Mindennek megmutatja a színét és a visszáját is, azért olyan bonyolult az erkölcsi dilemma, amit felvet. Ebben a világban, amit nehéz távolinak látnunk, bár a történet Szecsuánban játszódik, a becsület, a szolidaritás, a felebaráti szeretet önsorsrontás, és a túlélésért való küzdelem a legfőbb feladat. Nem gondolom, hogy a mai világ sokkal rosszabb lenne, mint eddig bármikor. De az biztosan igaz, hogy az ilyen típusú történeteket időről-időre elő kell venni, hogy ha már nem tudunk jobbak lenni egymáshoz, legalább ne tegyünk úgy, mintha ez rendben lenne – figyelmeztet minket Béres Attila.

Sen Te és Sui Ta szerepében a Jászai-díjas Láng Annamáriát láthatja a közönség, aki A kaukázusi krétakör főszerepében már bemutatkozott Miskolcon. – Különleges módon mutatja be a Jóembert keresünkben Brecht emberi jóság és gonoszság küzdelmét, hiszen főszereplője meghasad – mondja szerepéről a színművésznő. – Minden emberben megvan az igény arra, hogy jó legyen, de alapvető igényünk az is, hogy boldogulni tudjunk. Ehhez pedig másféle személyiségre van szükség. Sen Te így teremti meg Sui Tát, ezt a teljesen kettéhasadt személyt pedig egészen különleges kihívás számomra megformálni. Hitelesnek kell lennie annak a naivitásnak és tisztaságnak, amivel Sen Te él a világban, de annak a sötétségnek és gonoszságnak is, ami Sui Tát jellemzi. Úgy kell megformálnom mindkét oldalt, hogy igazolható emberi tetteket, viselkedést lásson a néző, és ne valami eltúlzott sztereotípiát – magyarázza Láng Annamária. – Hogyan lehet érvényesülni úgy a világban, hogy közben ember maradjon az ember? Amikor feltesszük magunknak ezt a kérdést, rájövünk arra is, hogy ebben nincs segítség. Magányosan állunk a világban a kérdéseinkkel. A Szecsuánba érkező három főisten is látszólag segíteni akar, de ők is ugyanolyan elmagányosodott, földre vetett lények, mint bármelyik ember. Ezzel a magánnyal is foglalkozik ez az előadás – teszi hozzá a színművésznő.

A három istenség egyikeként lép színpadra Bodoky Márk az előadásban, aki szerint ebből a zenés példázatból mindenkinek van mit tanulnia. – A Szecsuánba érkező három isten korántsem tökéletes. Ők maguk is emberiek: tapasztalatlanok, alkudoznak, hibáznak, tévednek. Nem veszik észre a valóban jó embereket, hanem Sen Téhez ragaszkodva próbálják belőle kierőszakolni, hogy jó legyen. Végül ők lesznek Sui Ta/Sen Te bírái. A tárgyalás valódi tétje az istenek számára az, hogy saját tévedésüket eltussolják. Nagyon is emberiek ők is, és korántsem jók – mondja a színművész.

Bertolt Brecht: JÓ EMBERT KERESÜNK!
zenés példázat
 

Sen Te/Sui Ta      LÁNG ANNAMÁRIA Jászai-díjas
Sun, pilóta        HARSÁNYI ATTILA Jászai-díjas
Vang, vízárus         VARGA ZOLTÁN Jászai-díj
Sin, özvegyasszony      SZIRBIK BERNADETT
Isten      BODOKY MÁRK
Isten      PAPP ENDRE
III. Isten      FECZESIN KRISTÓF
Su Fu, borbély         KERESZTES SÁNDOR
Mi Csü háztulajdonos   MOLNÁR ANNA
Jang Sun anyja     MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Ma Fu, a férj     SZATMÁRI GYÖRGY
Ma Funé, a feleség    VARGA ANDREA
Unokaöcs        FARKAS SÁNDOR
Deng-né, a szőnyegkereskedő felesége       KEREKES VALÉRIA
Lin To, az asztalos     KOKICS PÉTER
Nagypapa         KINCSES KÁROLY
Nagymama, az öreg prostituált      PÉVA IBOLYA
Vung, sógor     SALAT LEHEL
Vungné, sógornő       RUSZNÁK ADRIENN m.v.
Unokahúg       MÉSZÖLY ANNA
Rendőr      SIMON ZOLTÁN
Deng, a szőnyegkereskedő       SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díj
Munkanélküli, Pap    FEKETE ZSOLT
Fiú      Puskás Balázs
Gyerekek: Volyák Benjámin, Kőhegyi Anna, Kőhegyi Imre
Zenészek: Orosz Gábor, Szász Péter, Baranyai Sándor 

Díszlettervező     CZIGLER BALÁZS             Koreográfus    KOZMA ATTILA

Jelmeztervező    PILINYI MÁRTA                         Video       HAJDUFI PÉTER

Dramaturg    ARI-NAGY BARBARA             Ügyelő    GAZDÓF DÁNIEL

Zenei vezető    RÁKAY ANDRÁS                         Súgó    FEKETE ZSOLT

Rendezőasszisztens PÖLTZ JÚLIA

Rendező: BÉRES ATTILA
Bemutató előadás: 2018. december 7. – Kamaraszínház

Fotó: ÉDER VERA