Ráckevei Anna monodrámája Veszprémben vendégeskedik

2018 december 15. szombat, 14:28

December 15-én 19.00 órától Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész előadásában, Szabó K. István rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámáját.

Ráckevei Anna

A Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodráma a szerző, Visky András családjának tragikus sorsát eleveníti fel. Édesapja Magyarországon képzett református lelkész, aki fiatal feleségével a második világháború után Magyarországról „átszökik” Erdélybe, hogy a nyáját szolgálja. Az 1956-os ideológiai tisztogatás következményeként 22 év börtönre ítélte őt a román kommunista diktatúra. Nem sokkal később feleségét, Júliát hét gyermekével kitelepítik a Duna-delta gulágjába. Azt sem tudja, hogy férje él-e még. Júlia az embert próbáló helyzetben is a szerelemről és a hűségről ad tanúbizonyságot. Hűséges marad Istenhez, férjéhez és a magyarsághoz. „Amikor Ráckevei Anna Júlia-alakítását láttam Pesten, arra gondoltam, hogy a sokféle Júlia után, akiket a világ különböző színpadain láthattam, most valóban az idő túloldaláról visszaszóló Júliával találkozhattam. Lélek-finom anyagú Szabó K. István rendezése, fényből, zenéből, tehát a lélek anyagaiból van összerakva” – nyilatkozta a szerző az előadás kapcsán.

Az író, a rendező és a színész szerencsés találkozásának véli a darab létrejöttét Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. „2017 januárjában mutattuk be először az előadást. Szabó K. István rendező nagyon érzékenyen és empatikus módon vezetett végig a hosszú próbafolyamaton, ezzel párhuzamosan finoman ágyazta körbe a játékomat hanggal, fénnyel és díszlettel” – emlékezett vissza a próbafolyamat kezdeteire a színművész. Hozzátette, nagy kaland és öröm volt számára a mély tartalommal megírt szöveggel foglalkozni. „A mozaik szerűen összeépülő történet az előadás végére teljes egészet alkot. A néző másfél órán át együtt utazik velem és az előadás végén olyan élménnyel távozik, amely megrendítő, felemelő és egyben erőt is ad a mindennapok nehézségei között” – fogalmazta meg gondolatait Ráckevei Anna, akinek a bemutató az első fellépése a Veszprémi Petőfi Színházban