Galambos Péter rendezésében készül a Függöny fel! Szegeden

2018 december 20. csütörtök, 8:16

Megtartották Michael Frayn Függöny fel! című darabjának olvasópróbáját a szegedi Kisszínházban. A darabot rendező Galambos Péter szerint az aktualizált angol komédia kicsit olyan, mint a savó a tejben.

A bohózatot 1982-ben Londonban az év legjobb vígjátékának választották, azóta is páratlan sikerrel játsszák világszerte, mára pedig a műfaj klasszikusává vált. 1992-ben fergeteges humorú film is készült belőle, a rendező szerepében Michael Caine-nel. A darabot a Kisszínházban tűzik műsorra, a bemutatója február 8-án lesz.

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.

Szegedi Nemzeti Színház: Függöny fel! - olvasópróba / Fotó: szeged.hu

Szegedi Nemzeti Színház: Függöny fel! – olvasópróba / Fotó: szeged.hu

A Függöny fel! első felvonásában egy jobb napokat látott utazó társulat az Ádámkosztüm című bohózatot próbálja. Másnap előadás, ám a darab sehogy nem áll. Az Ádámkosztüm valódi bulvár-darab, ahol fiatal lányok alsóneműben szaladgálnak, az idősebb urakról lecsúszik a nadrág és mindig az az ajtó nyílik ki, amelyiknek nem kellene. Egy ilyen előadás sikerének a kulcsa a tempó. Esetünkben – a rendező legnagyobb sajnálatára – éppen ez hiányzik. A második felvonás még az elsőnél is izgalmasabb. Hátulról szemlélhetjük a színpadi történéseket, miközben a takarásban zajlik az élet…

Az olvasópróbán Galambos Péter a társulat megjelent tagjainak többek között azt mondta a darabról, az egész egy hihetetlen kritika saját önzésünkről, ugyanakkor bemutatja azt a világjelenséget is, ahogyan korunkban lezüllesztik a kultúrát. “Az idén harminchat éves darabot aktualizáltuk a mai, sőt a baljóslatú közeljövőre is” – mondta a rendező, majd arra biztatta a szereplőket, hogy bátran építsék bele saját tapasztalataikat, az általuk ismert “jó színházi dumákat” az előadásba.

Az előadásban mások mellett Jakab Tamást, Szilágyi Annamáriát, Szívós Lászlót, Borovics Tamást, Gömöri Krisztiánt, Menczel Andreát, Bánvölgyi Tamást, Borsos Beátát és Gidró Katalint láthatjuk majd februártól.