Készül a Főfőnök és A fizikusok a pécsi színházban

2018 december 27. csütörtök, 10:02

Két darab olvasópróbái is megkezdődtek az ünnepek előtt.

Pécsi Nemzeti Színház: Főfőnök - olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

Pécsi Nemzeti Színház: Főfőnök – olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

Főfőnök:

Lars von Trier egyetlen vígjátékát, a sajátos humorral megírt Főfőnököt láthatják a Pécsi Nemzeti Színházban, a bemutatót 2019. február 8-án tartják. A dogmafilmjeiről ismert dán rendező és forgatókönyvíró, Lars von Trier vígjátékából Kovács Krisztina dramaturg készített színpadi adaptációt, az előadást Paczolay Béla rendezi. Az alkotópáros az Ádám almái című produkcióval már bizonyította, hogy jól bánik a jellegzetesen fanyar skandináv humorral.

A Főfőnök egy szórakoztató abszurd történet a sohasem látott főnökről, aki e-mailben tartja a kapcsolatot beosztottaival, és aki valójában nem létezik. Őt Ravn, a cég valódi főnöke találta ki saját népszerűsége érdekében, hogy a kollégái előtt a kellemetlen döntésekért ne neki kelljen vállalnia a felelősséget. A Főfőnök mindig mindenért elviszi a balhét. Amikor több év után az élet úgy hozza, hogy nem lehet megúszni a Főfőnök személyes megjelenését, Ravn felbérel egy színészt a feladatra. A lavina akkor indul el, amikor a beosztottak véletlenül találkoznak állítólagos főnökükkel. Az előadás mindenképp szórakoztat, de ha hajlandóak vagyunk meglátni magunkat görbe tükrében, talán el is gondolkodtat.

Pécsi Nemzeti Színház: A fizikusok - olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

Pécsi Nemzeti Színház: A fizikusok – olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

A fizikusok:

Az elmegyógyintézetben játszódó előadásban olyan híres fizikusok kötnek barátságot, mint Einstein, Newton és Möbius – vagy mégsem ők? Dürrenmatt darabját Térey János és Harmath Artemisz fordította. Bemutató 2019. február 2-án, a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház termében. Rendező: Keszég László.

Ki dönti el, hogy a tudomány vívmányai az emberiség vagy az embertelenség szolgálatába álljanak-e, hogy szolgálják, vagy pusztítsák-e a Földet? A fizika leghíresebb egyenletét (e=mc²) és kócos fejű megalkotóját pólókra nyomtatva hordjuk, miközben ez a képlet elméleti megalapozója az atombomba létrejöttének. Valljuk be, keveset tudunk az egyes felfedezések gyakorlati hasznáról.

Pécsi Nemzeti Színház: A fizikusok - olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

Pécsi Nemzeti Színház: A fizikusok – olvasópróba / Fotó: Körtvélyesi László

Rémlik valami azzal kapcsolatban, hogy a vízbe mártott test mennyit veszít a súlyából, de fogalmunk sincs, miért fontos ez. Ahogy azt sem tudjuk, mi mindenre jó egy Möbius-szalag. Lehet belőle például futószalag a gyárban, ékszíj az autóban, magnószalag, de többek közt arra is jó, hogy történetünk cselekménye visszatérjen a kiindulópontba, tehát hosszú utat bejárva ne jusson el sehová.

Dürrenmatt 1962-ben megírt szarkasztikus humorú darabját nézve egy elmegyógyintézetben találjuk magunkat, mely akár világunk szinonimájaként is felfogható. Itt köt barátságot három fizikus: Einstein, Newton és Möbius akik az őrült világ elől a bolondok házába menekültek, azaz három ápolt, aki fizikusnak hiszi magát… de az is lehet, hogy „a világ egy őrült elmeorvos karmaiba jutott”.