A boldogság (h)arcai – Önálló estre készül Jenei Judit Nyíregyházán

2018 december 29. szombat, 9:03

Január 25-én mutatja be önálló estjét Jenei Judit a Művész Stúdióban Halasi Dániel rendezésében.

Jenei Judit a Rettenetes szülők című előadásban / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Jenei Judit a Rettenetes szülők című előadásban / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A boldogság fogalmát meghatározni éppoly nehéz, mint megtalálni a hozzá vezető utat. Egy pszichológiai elmélet szerint a boldogság eléréséhez öt alapelem szükségeltetik: pozitív életszemlélet, elmélyülés egy tevékenységben, szociális kapcsolatok kiépítése, az élet értelmének felismerése és eredmény, mely beteljesíti a folyamatot.

Nelda életét annak szenteli, hogy kézzelfoghatóvá tegye az örök boldogságot, segítve ezzel az emberiséget, egy jobb világ kialakulását. Módszere egyedi, az agykutatási tecnológia egyik új vívmányát választja eszközül, s kutatói munkájának utolsó fejezetéhez ér. Egy nyilvános kísérlet során aktiválja találmányát, az örök boldogságot tartalmazó chipet. Vajon mit eredményez ez a kísérlet? Van-e reményünk a teljesség megélésére?

Ezt mutatja be nekünk lírai versekkel tűzdelt önálló estjén Jenei Judit a Művész Stúdióban Halasi Dániel rendezésében.

“Amikor legelőször jelentkeztem a Színművészetire, és az első rostán kirúgtak, még abban az évben jelentkeztem a GNM-be, ahová felvettek. A harmadéves vizsgaelőadásra eljött Mikó István, aki akkor még a Soproni Petőfi Színház igazgatója volt, és engem választott ki az előadás után, szerepeket sorolt, amikben látni szeretne. Talán életem egyik legszebb napja volt, egy álom vált valóra, ami nem tartott soká, (nevet) mert bizonyos problémák merültek fel az ottani színháznál, és Mikó István távozott. Egy évet töltöttem ott, rengeteget tanultam, már csak abból kifolyólag is, hogy teljesen magamra voltam utalva, egy embert sem ismertem a társulatból, belekerültem a mélyvíz kellős közepébe 21 évesen. De nagyon segítőkészek voltak a kollégáim, instrukciókat is adtak, ha kellett, vagy ha nem értettem, mit akar a rendező. A legnagyobb név a társulatban Sinkó László volt, aki egyszer az édesapámat alakította, de ott játszott Benkő Péter, Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona és Kőszegi Ákos, akit az ország egyik legnagyobb színészének tartok, zseniális. Mikó István pedig azóta szinte (pót)édesapámnak számít, olyanná vált a viszonyunk. Letelt az év, sokan távoztak Sopronból, engem ide hívott Tasnádi Csaba” – nyilatkozta korábban Jenei Judit.