Kalucsni – Nyíregyházán rendez Szikszai Rémusz

2019 január 22. kedd, 7:00

Megtartották Dragomán György Kalucsni című darabjának olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színházban. A bemutatót március 2-án tartják.

Szikszai Rémusz / Fotó: Szécsi István, Fidelio

Szikszai Rémusz / Fotó: Szécsi István, Fidelio

Ajánló a darab elé:

„Nem az a kérdés, mit keresnek, hanem az, hogy mit találnak”

A mások élete… Történik valahol Erdélyben, nem sokkal a rendszerváltás előtt – de megtörténhetne bárhol, bármikor, bárkivel. Egy velejéig romlott, megnyomorító rendszer, ahol üldöző és üldözött, megfigyelő és megfigyelt láthatatlan kötelékekkel tapad egymáshoz, és minden nap, minden percben megmérettetik, ki a bűnös, ki az áldozat. Egy tipikus (magyar) értelmiségi család egyre súlyosabb kompromisszumokra és döntésekre kényszerül, csak hogy megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet. De az ördöggel kötött alkuknak ritkán szokott jó vége lenni – az embertelen és arctalan mechanizmust csak ideig-óráig lehet kijátszani… A kérdések viszont velünk maradnak: szabad-e egész emberségünket áruba bocsátani a remélt jobb életért? Társunkat, saját vérünket, önmagunkat? Meddig ér, és mit igazolhat a félelem? Saját bűneink, árulásaink, elől hová tudunk kivándorolni?

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra. A realista és önéletrajzi elemeket is tartogató Kalucsni Dragomán György második drámája. A szerző éppúgy, mint a rendező is Erdélyben született. Valós, kézzelfogható emlékeik vannak a rendszerváltás előtti kommunista Romániáról, a szekus világról.

“A darab a 80-as évek Romániájában játszódik, egy erdélyi nagyvárosban. Egy család története, akik ki akarnak települni Ceausescu diktatúrájából, és annak lesznek következményei, áldozatai. Nem tudom, van-e ebben bűnös. Felelős van, de hogy bűnös van-e, azt majd a néző eldönti” – mondta Szikszai Rémusz rendező.

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Ebben a velejéig romlott, megnyomorító rendszerben üldöző és üldözött, megfigyelő és megfigyelt láthatatlan kötelékkel tapad egymáshoz. Kompromisszumokra van szükség, hogy a család megszerezze a hőn áhított kivándorló útlevelet. Ahogy Szikszai Rémusz fogalmaz, az elején nagyon jól lehet rajta szórakozni, aztán a második felében jön a szívlapát.

A dráma gondolata kapcsolódik Euripidész Iphigeneia Auliszban című sorsdrámájához. A rendező szerint egyelőre meghatározhatatlan a Kalucsni műfaja. Hazai kőszínházi ősbemutató lesz, hiszen eddig csupán egy kolozsvári stúdió előadást, illetve Máté Gábor színész osztályának egy vizsgaelőadását láthatta a közönség. Veress elvtársat vendégművészként Kaszás Gergő alakítja.

 

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Kalucsni olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

DRAGOMÁN GYÖRGY
KALUCSNI

Gyuri, a férj   ILLYÉS ÁKOS
Márta, a feleség   SZABÓ MÁRTA
Annamari, a lányuk   VARGA FEKETE KINGA E.H.
Anna, Nagymama, Gyuri anyja   PREGITZER FRUZSINA
Krisztina, Gyuri szeretője, színésznő    HORVÁTH JULIANNA
Veress elvtárs, Krisztina apja   KASZÁS GERGŐ M.V.
Költöztetők, szekusok   ISTVÁN ISTVÁN, GYURIS TIBOR
Költöztetők, szekusok   NAGYIDAI GERGŐ, TÓTH ZOLKA

Díszlettervező: HORESNYI BALÁZS
Jelmeztervező: KISS JULCSI
Súgó: KOVÁCS KATALIN
Ügyelő: T-LAFOREST CSABA
Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS
Rendező: SZIKSZAI RÉMUSZ

Bemutató: 2019. március 2., szombat 19 óra
Móricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad