80 nap alatt a Föld körül – “Csehszlovák” átdolgozás készül a Vörösmarty Színházban

2019 február 09. szombat, 7:00

A Black Comedy nagyszínpados premierjét máris egy újabb követi a Vörösmarty Színházban: Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül “csehszlovák” átdolgozását állítja színpadra február 23-án. A próbafolyamat elején készült interjú a rendezővel.

80 nap alatt a Föld körül - olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

80 nap alatt a Föld körül – olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

Ajánló a darab elé:

Verne korában, a 19. században messze állt az átlagember még attól, hogy pénteken kitalálja, hogy szombaton, hipp-hopp, elrepül Londonból mondjuk Bombaybe. Phileas Fogg hóbortos londoni úriember mégis fogadást ajánl, miszerint ő 80 nap alatt körbeutazza a Földet.

De vajon olyan hipp-hopp megy-e minden, ahogy azt egy elegáns angol úr londoni dolgozószobájában kigondolja? Lélegzetelállító kalandokban nem lesz hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, hatalmas tengeri viharok, utazás elefánton és léghajóval. Ráadásul egy nyakas rendőrfelügyelő is folyton követi hősünket, mert azt hiszi, hogy egy agyafúrt bankrablóval van dolga, és mindenáron meg akarja hiúsítani Fogg tervét. Vajon ki jár sikerrel a végén?

Jules Verne klasszikusából Pavel Kohout cseh író készítette el még 1962-ben a sajátos, cseh humorral átszőtt színpadi változatot.

80 nap alatt a Föld körül - olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

80 nap alatt a Föld körül – olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

Villáminterjú Lendvai Zoltánnal:

Először, amikor elolvastad a művet, mit gondoltál, mit lehet ebből kihozni?
Az fogott meg benne, hogy rögtön látszott, mennyire nagy szabadságot, mennyi ”brillírozási” lehetőséget ad a színészeknek. Olyan az egész, mint egy nagy, félig megrajzolt képregény, amit a mindenkori előadás alkotóinak kell kiszínezni. Mint egy „canovaccio”, egy „commedia dell’arte” forgatókönyv, megspékelve az általam nagyon is kedvelt cseh humorral, ami Verne történetén keresztül a színház varázsáról szól.

A próbák elején jártok, hogyan látod, a társaság mennyire befogadó, mennyire azonosultak a darabbal?
Még valóban csak a próbák legelején tartunk, de nagyszerű társaság gyűlt össze, tele humorral, játékkedvvel, ami ehhez a darabhoz elengedhetetlen. Azon vagyunk, hogy ez így is maradjon. Nagyon sok dolguk van, többségük rengeteg szerepet játszik, egyik figurából a másikba, egyik ruhából a másikba kell ugrálniuk, egzotikus nyelveken halandzsázni, zenélni, akrobatikázni, verekedni, táncolni, szóval szinte mindent, ami elképzelhető, sőt elképzelhetetlen, de ők tiszteletre méltóan jól bírjáķ.

80 nap alatt a Föld körül - olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

80 nap alatt a Föld körül – olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

Rendezőként mi lehet még kihívás számodra?
Még? Ennél több kihívást most nem kérek, köszönöm szépen. A darabban több, mint 40 helyszín van, amit meg kell tudnunk teremteni, csaknem száz szerep, maga a darab színpadra állítása is csaknem olyan lehetetlen, mint Fogg vállalkozása, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet. És nekünk ráadásul nincs is ennyi időnk. De Neki sikerült, reméljük talán nekünk is fog.

Mire számíthatnak a nézők?
Reményeink szerint egy vidám, felhőtlen estére, egy olyan előadásra, amiben ismét bebizonyosodhat, hogy a színház, a színpad egy olyan varázslatos hely ahol minden megtörténhet, és az általuk szeretett színészek bármit képesek eljátszani – egy darab deszkán is akár –, legyen az tengeri vihar, vagy dzsungeltúra, indián támadás vagy indiai gyorsbüfé. Barátság, szerelem, kalandfilm, krimi… mindenféle műfaj, egy előadáson belül. Aki túl komoly, vagy túl „felnőtt”, azok számára ez az előadás maximum terápiás céllal ajánlott.

80 nap alatt a Föld körül - olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

80 nap alatt a Föld körül – olvasópróba / Fotó: Vörösmarty Színház

A 80 nap alatt a Föld körül bemutatója február 23-án lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A produkció főszerepeiben (Foggot és hű segítőjét, Paspartout-t alakítva) Egyed Attilát és Krisztik Csabát láthatjuk. Auda indiai hercegnőt Ballér Bianka, Fix rendőrfelügyelőt Kuna Károly játssza. Mellettük színpadra lép változatos szerepekben Lábodi Ádám, Kovács Tamás, Keller János, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Rovó Tamás, Hajdu Péter e.h., Berencsy Martin m.v. és Babinchak Atanáz m.v..

Alkotók: Túri Erzsébet (díszlet- és jelmeztervező), Gyöngyösi Tamás (színpadi mozgás), Rovó Tamás (tánc), Döme Zsolt (zeneszerző), Réti Anikó (korrepetítor), Végh-Szirmai Irén (ügyelő), Weil Szilvia (súgó), Németh Mariann (rendező asszisztens), Kiss-Szemán Kata (fordító), Lendvai Zoltán (dramaturg és rendező).