A kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg a nyíregyházi színház

2019 február 11. hétfő, 16:13

Az Emlékezni és emlékeztetni című műsor február 12-én, 17.30-kor kezdődik a Bencs Villában a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve.

A Móricz Zsigmond Színház ajánlója:

1946 júniusában egy csapat cserkészfiú táborozott a budai hegyekben. Tanáraikkal közösen nagy terveket szövögettek, abban reménykedtek, hogy egy új és jobb Magyarország éled újjá a második világháború után. Egy részeg szovjet katona megtámadta a fiúkat, akik azonban lefegyverezték a szovjet tisztet. Elvették a géppisztolyát, ami aztán végzetes módon elsült, a katona belehalt a sérüléseibe. A cserkészek a helyszínen temették el.

Nem tudni, hogyan derült fény az esetre, de július 11-én letartóztatták őket, majd szeptember 9-én a Conti utcában a Szovjet Katonai Bíróság bűnösnek nyilvánította őket. A vád szerint amellett, hogy megöltek egy szovjet katonát, partizán- és szovjetellenes tevékenységet folytattak, röpcédulákat terjesztettek. A szovjetek kegyetlenül megtorolták a történteket. A résztvevők közül hármat október 20-án Sopronkőhidán kivégeztek, többeket elítéltek.

Nyolc évet kapott a 16 éves bencés gimnazista Pregitzer Ernő. Fruzsina édesapját Szibériába, a Sarkkörön túl fekvő Norilszkba vitték, ahol a hírhedett nemesfémbányákban dolgozott. Nyolc évet töltött a Gulag táboraiban, Sztálin halála után szabadult. 1953-ban azokkal együtt, akik túlélték a kommunista munkatáborok borzalmait, őt is hazaengedték. Nyolc év után először Nyíregyházán lépett magyar földre. A Krúdy Vigadó alagsorában töltött néhány napot, míg kiderült, hogyan szállítják hozzátartozóihoz Budapestre. Titoktartási szerződést írattattak vele alá, amelyben azt vállalta, soha senkinek nem mesél arról, milyen borzalmakon ment keresztül.

Pregitzer Fruzsina / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Pregitzer Fruzsina / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

1991-ig megbélyegzett, börtönviselt embernek számított. Bár leérettségizett, az egyetemre többszöri kísérlet ellenére sem vették fel. Eleinte segédmunkásként dolgozott, később az MHSZ-nél a rádióamatőr-érdeklődésű fiatalokat oktatott. A rendszerváltás után rehabilitálták. Egyike volt azon egykori elhurcoltaknak, akik megalapították a SZORAKÉSZ-t, azaz a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetét.

Lánya szerint Pregitzer Ernő soha nem haragudott az orosz népre a történtekért, sőt nagyra becsülte az orosz kultúrát. Csak a kommunista ideológiát tartotta felelősnek a borzalmakért. Elsősorban a hit adott neki erőt, másodsorban a muzsika, hiszen nagy összetartó ereje van az együttmuzsikálásnak.

Az est szereplői: Pregitzer Fruzsina, Fridrik Noémi, Gyuris Tibor és Horváth Viktor (valamennyien a Móricz Zsigmond Színház művészei), valamint Bata Hajnalka népdalénekes. A műsort követően Pregitzer Fruzsinával Kováts Dénes beszélget.