Érettségi tétel lett a Zenthe Ferenc Színház

2019 március 22. péntek, 7:10

Ez év júniusában a szóbeli magyar irodalom érettségin akár a Zenthe Ferenc Színház létrejöttéből, működéséből is felelhetnek a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola végzősei. A diákok kedden ellátogattak a színházba, hogy a tételhez információkat, anyagokat gyűjtsenek, válaszokat kapjanak kérdéseikre és saját élményekkel gazdagodva láthassanak hozzá a tétel kidolgozásának.

Fotó: Zenthe Ferenc Színház

Fotó: Zenthe Ferenc Színház

A gimnázium igazgatója, Menich Péter támogatásáról biztosította a végzős osztály magyartanárát, Izsó Csillát, hogy a 20. tételt, a „regionális kultúra és határon túli irodalom” témakörűt a helyi, hét éve alakult Zenthe Ferenc Színházból állíthassák össze.

– Büszkén fogadtuk a felkérést, igyekszünk minden tőlünk telhető módon információkkal ellátni az érettségire készülő diákokat, és bízunk benne, hogy a mai látogatást ők is hasznosnak találják a munkájukhoz, és egyre gyakrabban köszönthetjük majd őket a Zenthe színházban – mondta el Simon Lajos, a salgótarjáni teátrum igazgatója.

Az osztály tagjai – 17 diák – a salgótarjáni színjátszás történetével, a legismertebb salgótarjáni, Nógrád megyei színészek életútjával ismerkedtek meg, bejárták a színháznak helyet adó épületet, majd beültek a Zenthe következő premierje, a március 27-én bemutatandó Erdő próbájára. A próba szünetében a rendező Susán Ferenccel, a főszereplő Vándor Évával is szót válthattak a díszletek közt, majd Sándor Zoltán művészeti vezető, dramaturg adott hasznos információkat.