A velencei kalmár – Vígjáték a gyűlöletről – Mohácsi János rendezése Miskolcon

2019 március 31. vasárnap, 7:00

Március 29-én a Kamaraszínházban került a nézők elé Shakespeare egyik legvitatottabb, legösszetettebb és a Hamlet mellett a legtöbbet játszott műve. A Mohácsi-testvérek átiratában maivá, megfoghatóvá válik a gyűlölet, a bosszúvágy, a kirekesztés története.

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

“Te fiatalember, kinek ötösöd van az élet lottóján, fehérnek és gazdagnak születtél a virágzó Velencében, leszel-e kezese a legjobb barátodnak, aki őrülten szerelmes? Különösen úgy, hogy hat hajód a fedezet, amelyek messze tengereken járnak, India és Kína mesés kincseit hozzák haza? Pláne úgy, hogy felelőtlen cimborád egy zsidótól kér kölcsön, mégpedig nagyon sokat, és a zsidó elképesztő feltételeket szab neked, pusztán azért, mert úgy bántál vele régebben, jó, többször is, ahogy a zsidók megérdemlik. És mi van, ha léha barátod nem tudja megadni a kölcsönt, és a zsidó benyújtja neked a számlát? Hazatérnek-e hajóid a messzi tengerekről? És ha csak kettő tér haza? És ha csak egy? És ha…? És mit keres itt egy zsidó?” – olvasható az előadás ajánlójában.

Papp Endre, Görög László, Farkas Sándor / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Papp Endre, Görög László, Farkas Sándor / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Shakespeare művét dramaturgiájában és szövegében is újrafogalmazta a Mohácsi testvérpár. A darab ötödik felvonása nem került bele az előadásba, az első négyben viszont megerősítették a mellékszereplők vonalát, így jól körülírható csoportokat látunk majd a színpadon, akiknek saját egyéniségük, történetük van. Mohácsi János szerint a zsidó szó jelentése mára megváltozott.

Láng Annamária / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Láng Annamária / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

– A 20. század történelmi eseményei, a modern kori antiszemitizmus miatt ma már nem lehet úgy olvasni ezt a drámát, hogy ne legyen más csengése, mint mikor íródott. Ezt igyekeztünk közelebb hozni, megfoghatóvá tenni a néző számára, és megmutatni egy masszívan kirekesztő társadalom képét – magyarázza a rendező. – Egyik oldalt sem bélyegezzük meg, vagy emeljük az egekbe az előadásban, mindkettő bűneit, sérelmeit, elvakultságát megmutatjuk, és azt is, hogy mindez hová vezet. „Gyűlöletkomédiát” látunk a színpadon, és gyakran saját hétköznapjainkban is – mondja Mohácsi János.

Mészöly Anna, Görög László / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Mészöly Anna, Görög László / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Görög Lászlót láthatja a közönség Shylock szerepében. A színművész elárulta, amióta apa lett, máshogy viszonyul a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekhez. – Az, hogy Shylock elveszti a lányát, egészen másként érint apaként, mint korábban. Mindig nehéz az embernek ilyen szívszaggató bánatot magára vonni egy szerepben, de úgy érzem, sokkal közelebbi, átélhetőbb most számomra ez az érzés – vallja be Görög László. Az előadás mondanivalója kapcsán megjegyzi, őt abban erősíti meg ez a darab, hogy a gyűlölet nem vezet sehová.

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

– Nagyon könnyű élni és visszaélni a gyűlölettel, engedni a bosszúnak. De én hiszek az emberben, abban, hogy képes jó lenni. Nem könnyű, mert minden arra mutat, hogy ez nem így van. De hiszem, hogy van kiút abból a világból, amiben ma élünk, és hogy ezt csak az ember tudja megváltoztatni. Ezek a gondolatok futnak végig bennem az előadás végén is, amikor Shylockot megkeresztelik, és mindig ugyanarra jutok: Nem számít a bélyeg, hogy keresztet vagy holdat rajzolunk, mert a lényeg sokkal mélyebben van. Magamban és a saját hitemben kell hinnem és ez segít megérteni, elfogadni a másikat – hangsúlyozza a színművész.

Somhegyi György, Görög László, Papp Endre / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Szegedi Dezső, Görög László, Papp Endre / Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Elképesztő koncentrációt, figyelmet és összjátékot követel meg a színésztől ez az előadás – hangsúlyozza Simon Zoltán, aki Antoniót alakítja. A színművész egy sporthasonlattal él: úgy érzem magam ebben a szerepben, mint egy mérkőzésen. Tudom a taktikát, felkészültem rá fizikálisan és lelkileg is. De mindig jönnek váratlan helyzetek. Lehetnek vesztes és győztes szituációk, de úgy kell lejönni a színpadról, hogy megnyerted a meccset. Nem lehet ezt a szerepet színészileg megúszni, kőkeményen ott kell lenni minden pillanatban és végigmenni ezen a nagyon súlyos történeten. A döntő gólt neked kell belőni, tiéd a lehetőség és a felelősség is – magyarázza.

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

Miskolci Nemzeti Színház: A velencei kalmár / Fotó: Éder Vera

 

William Shakespeare
Mohácsi testvérek
A VELENCEI KALMÁR

Antonio Simon Zoltán     Shylock Görög László
Jessica Mészöly Anna      Lorenzo Feczesin Kristóf
Portia Láng Annamária      Bassanio Papp Endre
Nerissa Tenki Dalma/Prohászka Fanni         Dózse Szatmári György
Gratiano Rózsa Krisztián                             Salerio Farkas Sándor
Francesco Somhegyi György                     Lanzelo Szegedi Dezső
Esperanza y Canovas, aragóniai nagymogul Litauszky Lilla      Marokkói pasa Molnár Sándor Tamás

zenekar
Kovács Márton (hegedű), Móser Ádám (harmonika), Szegedi Dezső (bőgő, ukulele),
Nagy Nándor/Bódi Tamás (billentyűk)

Díszlet: Mohácsi András         Súgó: Fekete Zsolt
Jelmez: Remete Kriszta        Ügyelő: Gazdóf Dániel
Zene: Kovács Márton     Segédrendező: Szalay Petra
Dramaturg: Perczel Enikő      Rendező: Mohácsi János

Bemutató előadás: 2019. március 29. – Kamaraszínház
Az előadást kizárólag 18 éven felülieknek ajánlják!