“Egyszerre fájdalmas és nevettető” – A gyilkos címmel rendezett ősbemutatót Vidovszky György Szegeden

2019 április 02. kedd, 19:47

Magyarországi ősbemutatónak tapsolt a Szegedi Nemzeti Színház közönsége március 22-én. Alexandr Molcsanov A gyilkos című darabját Vidovszky György állította színre Ágoston Katalin és Medveczky Balázs főszereplésével.

Ajánló a darab elé:

Andrej főiskolára jár. 12 ezer rubelnyi kártyaadósságát úgy törlesztheti Szjékának, a kollégium vezérbikájának, hogy begyűjt egy korábbi 50 ezer rubeles adósságot vagy megöli az adóst. Szjéka a biztonság kedvéért elküldi Andrejjel saját barátnőjét, Okszánát.

A fiatalok nem örülnek sem a feladatnak, sem egymásnak, de nekivágnak az útnak, mert félnek Szjékától. Autóbuszra ülnek, stoppolnak, útitervet változtatnak, gyötrődnek, döntéseket hoznak. Mert megölni valakit mégsem olyan egyszerű.

A forgatókönyvíróként hírnevet szerzett fiatal orosz szerző egyszerre fájdalmas és nevettető darabját világszerte játsszák.

“Azt a kérdéskört járjuk körbe, hogy miként viszonyulunk a bűnhöz, mennyire fogadjuk el a sors által kijelölt utat magunk számára, mi lehet a feladatunk az életben. Mindezt egy végtelenül kiszolgáltatott fiú kálváriáján keresztül. Ha nem is tudatosan, de a fiatalok folyamatosan rá vannak kényszerítve, hogy meghatározzák önmagukat, például, hogy mivel akarnak foglalkozni majd felnőttkorukban. Az is egy döntés, aminek megválaszolása nagyon fontos. Egy felnőtt számára sem válnak érdektelenné az ilyen kérdésfeltevések, a saját korábbi, jó vagy rossz életdöntéseivel szembesülhet” – nyilatkozta  Vidovszky GyörgyDélmagyarnak.


“Megszoktuk, hogy amikor két színész áll a színpadon, akkor dialógusban beszélnek. Mindenki a saját szerepét mondja. A gyilkosban sokszor az egyik szereplő elmeséli a saját részét, majd a másikét is, és még arra reagál is. Én ezt bujkáló dramaturgiának neveztem el. Sosem olvastam hasonló szerkezetű darabot. Rettentő teátrális és nagyon személyes. A színészekkel bonyolult volt megfejteni, ki mikor kire néz, kire reagál, épp a speciális elbeszélés miatt. Nem ment olyan rutinszerűen rögtön a munka, mint egy klasszikus darabnál.” – fogalmazott a rendező.

SZEREPLŐK
Andrej – Medveczky Balázs
Akszána – Ágoston Katalin
Anya – Borsos Beáta
Szjéka – Bánvölgyi Tamás

ALKOTÓK
Díszlet – Horgas Péter
Jelmez – Kárpáti Enikő
Zene – Monori András
Mozgás – Gyevi-Bíró Eszter
Súgó – Szabó Ágnes
Ügyelő – Hajdu Róbert
Rendezőasszisztens – Jánoska Zsuzsa
Rendező – Vidovszky György