Dolgok, amikért érdemes élni – Pokorny Lia előadása Szegeden is látható lesz

2019 április 10. szerda, 11:36

A Beugróban edzett Pokorny Lia és Horgas Ádám rendező, akivel már a Pillanatfelvételben is együtt dolgozott, amerikai mintára, a nézővel közvetlen párbeszédet folytató, rögtönzésekkel tűzdelt darabot mutatnak be május 6-án 17 és 20 órai kezdettel a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházban.

„Van egy listám, amit megosztanék veled. Hétéves voltam, amikor elkezdtem. Összegyűjtöttem a dolgokat, amikért érdemes élni. Bár anyukám ezekkel nem feltétlenül értett egyet… És te?”

“Speciális formátumú előadást hozunk létre: túl azon, hogy monodráma, nagyon erős szerepet játszik majd benne a közönség. Egy interaktív játék lesz egy listáról, amit a szereplőnk írt azokról a dolgokról, amelyekért érdemes élni. Az ember nyilván akkor keres bizonyosságokat, hogy miért érdemes élni, amikor mélyponton van, és ebben az előadásban valóban megjelennek szélsőséges helyzetek is, amelyek gyakran torokszorítóak lesznek, de azt gondolom, hogy egyben vicces is lesz az előadás” – nyilatkozta a próbaidőszakban Horgas Ádám rendező.

“MacMillan annyira nekem valóan gyúrt össze egy csomó mindent a darabban, hogy nem hittem el, hogy nem eleve nekem írta. Márpedig nem. Döbbenetes. Nagyon sok improvizatív jelenettel fűszerezett darab, ami nemcsak technikailag érdekes, hanem azért is, mert ezekhez nem kollégák, hanem kimondottan civil nézők segítségét veszem igénybe. Nagyképűen azt éreztem, hogy ebben az országban ma nagyon kevés embernek adatik meg, hogy ekkora bizalmat kaphat: a nézők be mernek ülni egy interaktív előadására” – nyilatkozta a produkció kapcsán Pokorny Lia a Színház.hu-nak.

“Nem is tudom, volt-e már ekkora szakmai öröm az életemben. Eufóriában úszom, hogy nekem ez megadatott. Olyan mélyen szíven ütött ez a darab a maga egyszerű és tiszta gondolataival, mint még semmi. Annyira más, mint bármi, amit eddig valaha csináltam, olyan örömöt ad, annyira feltölt, és annyira szeretném igazán jól megcsinálni, hogy álmomban is mondom a szöveget. Komolyan, majdnem minden nap arra riadok fel hajnali hatkor, hogy ,,úristen, ezt a jelenetet még így is meg kéne csinálni, várjunk csak, inkább úgy”.  Még sosem tapasztaltam ilyet.” – fejtette ki a színésznő.

Szerző – Duncan MacMillan

Társszerző – Jonny Donahoe

Fordították – Csukás Márton és Csukás Barnabás

Rendezőasszisztens – Pogács Zsuzsi

Magyar színpadra alkalmazta, rendezte – Horgas Ádám

Producer – Bereczki Zoltán, Ferenczi Orsolya