Az Esterházy család is részt vett a Mercedes Benz fehérvári bemutatóján

2019 április 19. péntek, 14:14

Április 13-án mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette az első magyarországi premieren.

Mercedes Benz bemutató a Vörösmarty Színházban / Fotó: Kiss László

Mercedes Benz bemutató a Vörösmarty Színházban / Fotó: Kiss László

Esterházy Péter utolsó darabját a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta, 2017. január 7-én mutatták be Pozsonyban a rendező, Roman Polák, valamint a dramaturg, Peter Kováč kérései szerint átalakított szöveggel.

Az ember tragédiájának keretjátékát megidézve az Úr fogadást köt Luciferrel. A fogadás tétje: elbukik-e a magyar történelem egyik legendás, évszázados családja, az Esterházy-család? A darab főszerepében Sághy Tamást, Andrássy Mátét, Tűzkő Sándort, valamint vendégművészként a Vígszínház társulatának tagját, Seress Zoltánt láthatja a közönség.

A premiert követő koccintáson Szikora János a darab rendezője köszöntötte az Esterházy család tagjait, köztük Esterházy Gittát, Péter özvegyét. A Vörösmarty Színház igazgatója Esterházy Péterhez fűződő viszonyáról beszélt, kiemelve, hogy nagyon közel állt hozzá az író:

– Péterre gondolva mindig eszembe jut róla, hogy szinte minden pillanatban ott volt az arcán egy nagyon finom mosoly. Egy különleges, pótolhatatlan mosoly a maga ironikus gesztusával, és ez nem hagyta el élete végéig. Úgy gondolom, hogy ez a mosoly vezet Péter legmélyebb emberi lényegének megértéséhez, és bizonyos szempontból az írásművészetének megértéséhez.

Mercedes Benz bemutató a Vörösmarty Színházban / Fotó: Kiss László

Mercedes Benz bemutató a Vörösmarty Színházban / Fotó: Kiss László

A darab rendezője hozzátette, hogy az elmúlt néhány hét szinte minden pillanatában ott járt a gondolataiban az író, és minél sűrűbbé vált az élet a színpadon, annál intenzívebben kísérte végig jelenléte az alkotói folyamatot.

– Talán be is zárkóztam az elmúlt időszakban, éppen azért, mert jó volt újra a társaságát ”érezni”. Azt éreztem, hogy az írása megszólított és ezt azonnal színpadra kell vinni, nem érdemes halogatni – tette hozzá a rendező.