Színházi Bestiák – Verebes István újra Nyíregyházán rendez

2019 április 25. csütörtök, 10:00

Az első hivatásos színésznők történetét mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban, a bemutatót szeptemberben tartják.

Színházi Bestiák - olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Színházi Bestiák – olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Egyszer II. Károly angol királynak várakoznia kellett, hogy a színházban elkezdődjön az előadás. Mi tart ilyen sokáig?! – türelmetlenkedett a király. A királyné borotválkozik – hangzott a válasz. Akkor mostantól játssza nő! – rendelkezett a király. Attól a naptól kezdve engedélyezték, hogy a nők színpadra léphessenek Angliában. Ez a színházi anekdota őrzi a nagy színházi forradalom kezdetét és okát.

“Érzékletesség és történelmi hűség; a Színházi Bestiák című darab ezt is nyújtja majd a nézőknek. Az előadás magáról a színházról és a színészekről szól, mellette bemutatja többek között a kiszolgáltatottságot és az azzal való megbékülést” – véli Verebes István.

Színházi Bestiák - olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Színházi Bestiák – olvasópróba / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

„Ez egy kaland, azért is vállaltam el! Több dimenzióból szeretném kommentálni azt, amiben általánosít ez a darab. Amiben viszont nagyon ‘érdes’ vagy éppen gusztustalan volt, azt én teljesen kihagytam az előadásból. Ha sikerül, amit szeretnék, akkor ez a darab a közönségnek egy hitvallás is lehet. A történet egyébként az 1600-as évek második felében játszódik. Cromwell puritán köztársasága után, amikor újranyitották a színházat és amikor először léptek színpadra színésznők. Ettől is picit pikáns az egész darab” – hangsúlyozta a rendező.

A Színházi Bestiák című darabban Pregitzer Fruzsina, Kónya Merlin Renáta, Szabó Márta, Horváth Réka és Jenei Judit mutatják be az első hivatásos színésznők portréját. A darabot szeptemberben mutatják be a Krúdy Kamarában.

Forrás: nyiregyhaza.hu