Stuart Mária – Főszerepben Nyári Szilvia és Varga Zsuzsa Kaposváron

2019 április 28. vasárnap, 9:39

A Stuart Mária, Schiller egyik legmegrázóbb tragédiája a XVI. századi Anglia véres, válságos, történelmi változásokkal teli világát eleveníti fel.

Ajánló a darab elé:

Mária és Erzsébet. Skócia és Anglia királynői. Gyűlölik egymást, de életük összefonódik. Az egyik katolikus, a másik protestáns. Az egyik feláldozta a hatalmat a szerelemért, a másik a szerelmet a hatalomért. Mária a börtönben, Erzsébet a trónon. Mindketten rabok. Két kiemelkedő nő harca, egy elképzelt találkozás, két sors. Fordítva is történhetett volna.

Erzsébet és Mária történetét 1800 júniusában a weimari udvari színházban mutatták be először. Most a Csiky Gergely Színházban látható. A darab rendezője Kéri Kitty azt mondta a Somogy Hírlapnak: mindig is érdekelte ez a kor, így szívesen rendezte meg a Stuart Máriát.

Kéri Kitty az előadásról:

“Ebben a történetben engem leginkább az izgatott, hogy változott-e azóta a nők szerepe a világban. Változtak-e a körülmények és az elvárások amiknek meg kell felelni. Mennyire tud aktuális lenni ez a mű? Véleményem szerint rettenetesen. Soha nem fogja érvényét veszíteni, mert Schiller örök érvényű és nagyon szép, egyetemes igazságokat fogalmazott meg a darabban, ami kortalan. Ez mindig igaz lesz, mert szerintem az ember nem változik” – vélte Kéri Kitty.

“Erzsébet lemond a szerelemről, a magánéletről, szinte feláldozza az életét az országért. Sokkal többet tesz le az asztalra mint egy férfi. Azt hiszem ez abban a korban is így volt és a mai korban is így van. Nekünk nőknek igenis többet kell bizonyítanunk mint a férfi társainknak, akár színésznőként, akár, rendezőként, akár vezetőként. Több áldozatot követel tőlünk. És ezt olyan pontosan megírta Schiller, ami a mai napig megállja a helyét” – tette hozzá a rendező.

Szereplők:

Stuart Mária, Skócia királynője – Nyári Szilvia
Erzsébet, Anglia királynője – Varga Zsuzsa
Robert Dudley, Leicester grófja – Bakos Kiss Gábor m.v.
George Talbot, Shrewsbury grófja – Eperjes Károly m.v.
William Cecil, Burleigh bárója,főkincstárnok – Sarkadi Kiss János
Paulet, Mária őrzője – Tóth Molnár Ildikó
Mortimer, az unokaöccse – Benedek Dániel
Hanna Kennedy, Mária dajkája – Csonka Ibolya
Melvil, Mária udvarmestere – Hunyadkürti György
Aubespine gróf, francia követ – Kalmár Tamás
Kent grófja – Szvath Tamás
William Davison, államtitkár/ Okelly, Mortimer barátja – Mucsi Kristóf e.h.
Belliévre gróf, Franciaország nagykövete – Schlanger András m. v.
Margaréta Kurl, Mária komornája – Német Mónika
Fiatal Mária és Erzsébet, komornák – Maizác Stefánia e.h.,Török Sára e.h.

Látványtervező : Berzsenyi Krisztina
Szcenikai vezető: Szalai József
Súgó: Kirsch Vera

Világítástervező: Memlaur Imre
Ügyelő: Székely György
Segédrendező: Maku Márta