Hamlet – A felnőtté válással foglalkozik a Ciróka előadása

2019 május 01. szerda, 9:14

Mikor válik valaki felnőtté? Vajon hányan mondhatjuk el igazán, hogy felnőttként viselkedünk a mindennapokban? Egyáltalán mit jelent felnőttnek lenni? A Ciróka Bábszínház előadása a felnőtté válás problematikájával foglalkozik William Shakespeare Hamlet című drámájának rendhagyó, újragondolt adaptációján keresztül. A premiert május 4-én tartják.

Hamlet - próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

Hamlet – próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

Hamlet egy átlagos kamaszfiú, akit épp csak az különböztet meg az átlagtól, hogy egy királyi udvarban él, és ő a király fia. Szerető, gondoskodó család veszi körül, ráadásul fényes jövő vár rá. Látszólag minden a legnagyobb rendben. Ám hirtelen elveszíti az édesapját és a világ nagyon más arcát kezdi mutatni Hamletnek, mint korábban. Olyan dolgok derülnek ki a családtagjairól, amik merőben megváltoztatják a róluk-, és egyben az egész felnőtt társadalomról alkotott képét.

Hamlet - próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

Hamlet – próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

„Hihetek-e még az anyámnak, aki valószínűleg már apám életében is titkos viszonyt folytatott a nagybátyámmal? Ilyenek a nők? Megbízhatok akkor a lányokban? A nagybátyám sem az, akinek hittem. Senki sem az, akinek hittem. Nem bízhatok senkiben.” – ezek a gondolatok forognak Hamlet fejében. Mindezek tetejébe apja szelleme visszatér a síron túlról, és közli a fiával, hogy a nagybácsi ölte meg, és Hamletre vár a feladat, hogy véres bosszút álljon. Hamlet érzi, hogy nem ez a helyes megoldás, de az atyai elvárással nem mer szembeszegülni. Ígéretet tesz, hogy véghezviszi apja parancsát. Azonban a lelkiismeret nem hagyja nyugodni, így csak halogatja a gyilkosságot. Folyamatosan keresi a kibúvókat. Meghasonul a szülői elvárás terhe és a saját értékítélete közötti ellentétben. Vajon mi lenne a helyes lépés?

Hamlet - próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

Hamlet – próba / Fotó: Ciróka Bábszínház

Játsszák: Tóth Mátyás, Dénes Emőke, Lendváczky Zoltán. Tervező: Kara Dávid. Zene: Csizmás András. Dramaturg: Nagy Orsolya. Mozgás: Kámán Orsolya. A rendező munkatársa: Szabó Nóra. Rendező: Ivanics Tamás.

Bemutató: 2019. május 4. (szombat) 19 óra
További előadások: május 8. (szerda) 19 óra, május 24. (péntek) 18 óra
Helyszín: Ciróka Bábszínház, Kecskemét (Budai utca 15.)