“Hazatér” a Körhinta Debrecenbe – 20 előadás az idei Nagyerdei Szabadtéri Játékokon

2019 május 04. szombat, 13:04

Az idei nyári színházi programsorozatban a helyi Csokonai Színház mellett tizenegy vendégtársulat tizennégy produkcióját, összesen húsz előadást láthat a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közönsége.

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Bódor Edit, a szervező Főnix Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy negyedszázaddal ezelőtt a régi városháza adott otthont a felújított nyári játékoknak, majd azt a helyszínt kinőve az akkori tanítóképző főiskola udvarán ácsolt színpadon mutatták be a produkciókat a mobil lelátókon ülő közönségnek. Öt éve a Nagyerdő fái alatt csaknem minden előadást teltházzal mutatnak be immár minőségi körülmények között – fűzte hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója arról beszélt, hogy a környező országokat tekintve Magyarországon van a legtöbb nyári színház: több mint száz helyszínen játszanak rendszeresen az országban. Nagy dolognak nevezte, hogy ebben a versenyben öt év alatt a Nagyerdei Szabadtéri Játékok “műsorpolitikával, érett gondolatokkal, a színpad adottságaival” előkelő helyet sikerült kivívnia magának.

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Vidnyánszky Attila megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők nyithatják meg az idei programsorozatot május 29-én a Körhinta című színművel a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. “Az előadás hazajön, a történet itt született, részben innen indult el a siker útján” – utalt a Kossuth-díjas rendező a történet eredeti helyszínére, a Debrecen melletti egykori tanyavilágra.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kiemelte, hogy a szabadtéri játékokon most először mutatnak be operát: a Figaro házasságát a helyi társulat és a Co-Opera előadásában augusztus 12-én láthatja a közönség. A Nagyerdei Szabadtéri Játékok programja itt található.

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Fotó: Miskolczi János, debreceniszabadteri.hu

Papp László polgármester az egyik legjobb döntésnek nevezte, hogy 2014-ben felújították a nagyerdei pihenőpark egy részét és a szabadtéri színpadot, ahol tavaly már több mint 34 ezren tapsoltak a bemutatott produkcióknak. A szabadtéri színjátszásnak nagy hagyományai vannak Debrecenben – tette hozzá a polgármester, megemlítve, hogy már 1950-ben voltak szabadtéri színielőadások a városban, 25 éve indult újra a szabadtéri színjátszás a városban és öt éve nyitották meg újra az ezer látogató befogadására alkalmas nagyerdei szabadtéri színpadot. Papp László Debrecen szolgáltató jellegét emelte ki a kultúra területén is, amit véleménye szerint jól jelez, hogy a nagyerdei színházi előadásokat a helyiek mellett egyre többen keresik fel a régióból, illetve a határon túli településekről.

Forrás: MTI, Színház.org