Színháztörténeti kutatást indítottak a Szentendrei Teátrum elmúlt 50 évéről

2019 május 16. csütörtök, 11:35

Öt bemutatót tart az idei nyári szezonban a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötven éves fennállását.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Fotó: Szentendrei Teátrum

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum vezetője a programot bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy a teátrum 1969-ben fiatal színészhallgatók ötlete nyomán alakult. Hozzátette, hogy a jubileumi évad alkalmából színháztörténeti kutatást indítottak az elmúlt 50 év történetéről. Elmondta, hogy az új évadban kiemelt szerepet kapnak a Friss program előadásai, lesz operagála, és a teátrum fennállása óta először együttműködnek az Ételt az Életért Alapítvánnyal is. Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a teátrum az elmúlt ötven év alatt a szentendrei identitás részévé vált, beépült a város szövetébe. A szabadtéri előadások a város négy-öt helyszínén zajlanak, ott, ahol az emberek a mindennapi életüket élik – tette hozzá.

Az idei évad háziasszonya Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója lesz, aki A hentes lánya című zenés monodrámában is feltűnik majd. Az ősbemutató rendezője Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója, aki színpadra állítja Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot is. Szokol Judit elmondta, hogy A hentes lánya történetében – amely Jurás Jenő Ne szakítson félbe című monodrámájából építkezik – a főszereplőnek megkérik a kezét, de túl kicsi rá a gyűrű, és innentől indulnak a bonyodalmak. Gubik Petra kiemelte, hogy egyedülálló feladat volt számára ez a “monomusical”, amelyben kortárs populáris dalokat hallhat a közönség.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Fotó: Szentendrei Teátrum

Az évad Dan Gordon Becéző szavak című darabjával veszi kezdetét. Az Orlai Produkciós Irodával közös előadás bemutatója július 5-én lesz Szentendrén. A produkcióban színpadra lép Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit, a rendező Kocsis Gergő.

Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta, hogy három évvel ezelőtt indult útjára az egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Mint mondta, idén nyáron magyar és külföldi előadók részvételével operagálát tartanak Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar Dinyés Dániel vezényletével.

Timár András színháztörténész, a Teátrum 50 kutatási projekt vezetője elmondta, hogy két éve kapta meg a felkérést a teátrum történetének kutatására. Elmondta, hogy többek között az Országos Széchényi Könyvtárból, a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a Ferenczy Múzeumból gyűjtöttek össze anyagokat. Mint fogalmazott, céljuk, hogy “olyan színháztörténeteket hozzanak létre, amelyek minél többet megmutatnak az elmúlt ötven évből”, több interjút is készítettek azokkal, akik az elmúlt ötven év során a teátrum munkájában részt vettek.

Fotó: Szentendrei Teátrum

Fotó: Szentendrei Teátrum

A Szentendrei Teátrum idei műsorában szerepel még Balázs Ágnes Petőfi-játék című zenés darabjának ősbemutatója, amelyet augusztus elején tartanak. Szentendrén vendégeskedik a Sztalker csoport is: Vecsei H. Miklós új fordításában, Vízkereszt, vagy igazából mindegy címmel állítja színpadra ifj. Vidnyánszky Attila Shakespeare vígjátékát. A Friss program vendégelőadása lesz még a kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar III. évfolyamának vizsgaelőadása, Hamvas Béla Ördöngösök című művének színpadi adaptációja, valamint Szabó Kimmel Tamás Széttépve című koncertszínházi előadása is várja az érdeklődőket.

Forrás: Szentendrei Teátrum, MTI, Színház.org
Leadfotó: Épül a főtéri színpad Szentendrén, valamikor a 70-es években