Átadták a TAPS-díjakat a Győri Nemzeti Színházban

2019 május 19. vasárnap, 13:27

Idén nyolcadik alkalommal adták át a TAPS-díjakat Győrött. A Kisfaludy teremben megtartott szombati gálán tizenkét díjat osztottak ki. Az évad legjobb előadása az Egerek és emberek, legjobb színésze Ungvári István, míg színésznője Molnár Ági lett.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Az ünnepi műsor házigazdája az idén jubiláló, 40 éves Győri Balett volt. Az est díszvendége Novák Ferenc „Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, Érdemes művész volt, aki alapítása óta jól ismeri a Győri Balettet. A díjazottak tőle vehették át a tökéletesség több színben pompázó gömbjeit.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Idén nyolcadik alkalommal került átadásra a Kisalföld megyei napilap kezdeményezésére született helyi elismerés, a TAPS-díj, melynek célja a város aktuális kulturális évada során kiemelkedőt alkotó művészek teljesítményének elismerése. A Kisalföld ötletéhez a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház is örömmel csatlakozott. A jelölteket minden évben az intézmények szakmai kurátorai választják ki a napilap munkatársaival együtt. A Tehetséges Alkotók Publikum Sikere díj esszenciáját az adja, hogy a jelöltek közül mindig a közönség választja ki – idén közel tízezren voksoltak -, hogy kik kapják meg a megtisztelő címeket.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

A győri Borsodi Műhely jóvoltából a közel 2 kg-os gömbök több színben készültek el: az ezüstszínűeket a legjobb művészek és produkciók vehették át, az aranyat az életmű, a zöldet pedig az Új Érték díjas kapta meg.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Az alapítók idén is kiosztották a különdíjakat. A TAPS életműdíjat azoknak a művészeknek hozták létre, akik pályájuk meghatározó részét Győrött töltötték, művészi tevékenységükkel a város kulturális értékét gyarapítják, emberi és alkotó jelenlétükkel példaként állhatnak az őket követő generációk elé. A TAPS életműdíjat idén Kiss János, a Győri Balett igazgatója érdemelte ki. Új Érték díjban azok részesülhetnek, akik a nagyintézmények mellett az igényes értékközvetítést vállalva hoznak létre új kulturális értékeket. Az elismerés idén a Belvárosi Betyárok együttesnek járt, Váray Lászlónak és Valastyán Tamásnak.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Idén két újabb elismeréssel bővült a díjazottak köre. Az évad vendégművésze különdíjat Ladányi Andrea Harangozó Gyula-díjas, Érdemes művész vehette át, aki a Vaskakas Bábszínház Óz című produkciójában koreográfusként vett részt. Az évad legemlékezetesebb pillanatáért járó TAPS-díjat Németh Tamás, a Győri Filharmonikus Zenekar trombita szólamvezetője kapta, aki a januári farsangi gálán igencsak meglepte a zeneszerető közönséget, ugyanis „versenyt” úszott Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok, magyar olimpikonnal.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Fotó: Győri Nemzeti Színház

2019 TAPS-DÍJASAI

Győri Nemzeti Színház
Az évad legjobb előadása: Egerek és emberek

Az évad legjobb színésze: Ungvári István

Az évad legjobb színésznője: Molnár Ágnes

Győri Balett
Az évad táncművésze: Engelbrecht Patrik

Győri Filharmonikus Zenekar
Az évad zenekari művésze: Tanisawa Haruka

Vaskakas Bábszínház
Az évad előadása: Óz
Az évad bábszínházi látványa: Óz
Az évad bábszínésze: Nagy Petra