Szilágyi Tiborral készül A gyertyák csonkig égnek Sopronban

2019 május 19. vasárnap, 14:43

Az elemző próbákkal megkezdődtek A gyertyák csonkig égnek című Márai-műből írt színpadi játék előkészületei. A darabot a következő évadban felnőtt bérletben láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház stúdiószínpadán, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A két főszereplő Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc, velük tart a játékban Major Zsolt, a rendező Pataki András.

Szilágyi Tibor / Fotó: Domján Attila, vehir.hu

Szilágyi Tibor / Fotó: Domján Attila, vehir.hu

Márai Sándor regénye 1942-ben jelent meg, de a nagyvilág viszonylag későn, a 2000-es évek elején ismerhette meg, akkor még angolul. Azóta számos nyelvre lefordították, itthon film is készült belőle.

A barátság, a hűség és az árulás örök, mély, helyenként talán megválaszolhatatlan kérdéseit feszegeti az író nagyszerű, világsikert aratott műve, A gyertyák csonkig égnek. Két életút, egy találkozás, egy éjszaka, amikor előtör a múlt, az érzelmek, vádló és védekező monológok pedig úgy hullámoznak, csapkodnak, mint a tenger. Mi történt negyven évvel ezelőtt, egy fontos napon? Mit kell tisztázniuk egymással, amikor indulatoktól, leszámolási vágytól sem mentesen mindig elfogynak és csonkig égnek a gyertyák?

A Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor és a Jászai-díjas Szélyes Ferenc alakítja az előadás főszerepeit, velük tart a játékban Major Zsolt. Az előadást Pataki András Jászai-díjas rendező állítja színpadra. A bérletmegújítás május 31-ig tart.