Halasi Imre: “A művészet életet teremt”

2019 május 21. kedd, 10:08

Halasi Imre rendező a Valahol Európában című musicalt állítja színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A premiert július 26-án tartják a fertőrákosi barlangszínházban, majd ősztől a leghűségesebb város teátrumában is látható az előadás.

“Aktuálisabb ez a darab, mint bármikor, veszélyes fegyverek vesznek körbe bennünket, a régi koroknál is sokkal veszélyesebbé vált az ember saját magára. Szándékunk szerint ennek a történetnek a mottója a remény, hogy a művészet által újrateremthető az élet” – mondja a rendező.

Halasi Imre / Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Halasi Imre / Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Halasi Imre korábban Miskolcon és Pécsett is színe vitte már ezt a musicalt, ahogy ő fogalmaz, a soproni előadás “csak a mondanivaló megkerülhetetlen tartóoszlopában hasonlít majd a régiekre”, amelyeket rendezett. Úgy gondolja, a musical egyik nagy ereje Dés László dallamvilága, aki nem kísérőzenét írt egy történethez, hanem elemelte a földtől azt, s így született meg ez az örök érvényű változat, amely minden résztvevőtől azt kívánja, nagyon együtt kell élniük nemcsak a szerepükkel, szövegekkel, helyzetekkel, hanem a dalokkal is.

“Rendkívül felgyorsult az élet, s ezzel együtt nagy sebességgel érkeznek felénk azok az aggasztó jelek, hírek, amelyek mindenkit arra kell, hogy figyelmeztessenek: amíg ember él a Földön, el kell kerülni a háborúkat. Ma is számtalan helyen, különböző földrészeken folynak harcok. A második nagy világégés hetvennégy éve ért véget Európában, a délszláv harcok a közelünkben zajlottak, s szomorúan láthatjuk, nincs garancia arra, hogy ami ezekkel a fiatalokkal történt, az nem fordulhat elő ma bármikor velünk. A történet megmutatja, hogy az elborzasztó körülmények között mégis ott csilloghat egy reménysugár és ez összefüggésbe hozható a művészettel. Ne felejtsük el, ebben az esetben egy karmester és zeneszerző veszi pártfogásába a csavargókat. A gyerekcsapatot egységesen gondolkodó, egymást vállalni tudó közösségé formálja és felelősséget érző társaságot kovácsol belőlük a zene, a művészet által. A kultúra ad esélyt, reményt, irányt ahhoz, hogy a világot átsegítse a szörnyűségeseken. Ez a musical azt képviseli optimistán: az út mindig az élet, ezt nem szabad feladni, nem szabad félni, a művészet, a kultúra újrateremti az életet” – hangsúlyozta Halasi Imre, aki nagy türelemmel dolgozik a 31 soproni és környékbeli gyermekkel, ők alkotják a produkció gerincét.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel másabb a mai gyerekekkel dolgozni, mint a tíz-tizenkét évvel ezelőttiekkel, a rendező azt felelte: úgy érzi, a mostani generáció mintha nehezebben tanulná meg az írott szövegeket, de ez nem soproni jelenség, túlmutat rajt. Ő ezt nem tekinti lustaságnak, inkább azt gondolja, az internet, a digitális világ erős befolyása, kihatása lehet ez az életükre, viszont emellett pedig sokkal kreatívabb a mostani korosztály, mint a korábban születettek. Halasi Imre látva a gyerekek óriási igyekezetét, lelkesedését, akaratát, azt a nagy munkát, amit elvégeztek már eddig, úgy döntött, a barlangszínházban és a Petőfi Színházban is mindenki színpadra léphet, aki végigpróbálta a musicalt.

Forrás: Soproni Petőfi Színház