Palos Verdes, Kalifornia – Rajkai Zoltán Kaposváron rendezett

2019 május 23. csütörtök, 8:30

Május 18-án mutatta be a kaposvári Csiky Gergely Színház Joy Nicholson magyar fordításban még meg nem jelent The Tribes of Palos Verdes című regényének színpadi változatát.

Rajkai Zoltán / Palos Verdes, Kalifornia - olvasópróba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Rajkai Zoltán / Palos Verdes, Kalifornia – olvasópróba / Fotó: Csiky Gergely Színház

A tizenéves Medina a földi Paradicsomba, a kaliforniai Palos Verdesbe költözik a családjával. Úgy tűnik, hogy új, boldog fejezet kezdődik a família életében, a régi bajok azonban hamarosan újra a felszínre törnek. Medina szüleinek házassága ugyanis szétesőben van, az édesanyja érzelmi szabadesés spiráljába kerül, az ikertestvére pedig a kábítószer rabja. Medinának minden erejére szükség van, hogy összetartsa családját – olvasható az előadás ajánlójában.

A művet Enyedi Éva és Rajkai Zoltán, a Katona József Színház művésze közösen adaptálta színpadra. Érdekesség, hogy a regényből 2017-ben filmet készítettek, mely Otthonom, Palos Verdes címmel került a hazai mozikba, és az egyik szereplő szinkronhangja Rajkai Zoltán volt.

Rajkai Zoltán / Palos Verdes, Kalifornia - olvasópróba / Fotó: Csiky Gergely Színház

Rajkai Zoltán / Palos Verdes, Kalifornia – olvasópróba / Fotó: Csiky Gergely Színház

“Ami engem nagyon megfogott és régóta foglalkoztat az a magasan kvalifikált, jó módú szülők kamasz gyermekeinek a sorsa. Ez már régóta érdekel. A regény is erről szól. Az amerikai felső 10 ezerhez tartozó család iker testvérpárja, hogyan küzd meg a mindennapokkal. Igazából az egész olyan mintha Medina naplója lenne. A 15 éves lány éppen felnőtté válik akkor, amikor mindenféle nehézségek és tragédiák érik a családot. Az a kérdés foglalkoztatott, hogy abban a családban, ahol van többféle lehetőség, van pénz, kultúra, vajon miért nem működik minden tökéletesen? Azt gondolom, hogy ez a téma Magyarországon csak nagyon ritkán vagy csak elvétve jelenik meg. Jól szituált családokban milyen gondok, problémák adódnak, milyen hiányosságok lépnek fel. Azt szeretném ha egy különleges színházi élményen keresztül hívnánk fel a figyelmet erre a kérdésre és mindenki haza vinne egy darabot az előadásból” – nyilatkozta a rendező.

A szerepeket Maizác Stefánia, Stefánszky István, Csonka Ibolya, Kalmár Tamás és Benedek Dániel alakítják.