Színművészetisekkel készül a Liliom Szentendrén

2019 május 26. vasárnap, 7:00

Idén a Szentendrei Teátrum is műsorra tűzi a Liliomot, amely közös bemutatójuk a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal.

Liliom olvasópróba / Fotó: Éder Vera

Két fiatal ül a Városliget egy padján. Körbelengi őket az akácvirág illata. A verkli hangja lassan elhal, beesteledik. Ebben az örökké tartó pillanatban a jövő csupa ígéret. Liliom és Julika találkozása két magányos ember egymásra találása. Szerelmük a nagy szerelem, amiért érdemes mindent feladni és újrakezdeni. A Liliom a huszadik század egyik legszebb és legfájdalmasabb története – olvasható az előadás ajánlójában.

Bakonyi Alexa, Rusznák Adrienn / Liliom olvasópróba / Fotó: Éder Vera

“A színpad Paganinije” – ezt írta egykor Kárpáti Aurél színikritikus Molnár Ferencről. Azért a Liliom című darabját – amelyet éppen 110 éve mutattak be először – kezdetben nem fogadta lelkesedés. Aztán 1919-ben ismét bemutatták a Vígszínházban, és óriási sikere lett. Nem sokkal később világhíressé vált a mű és a szerzője is a New York-i Broadway-n. Töretlen ez a siker azóta is. Gyönyörű történet. “Külvárosi legenda” – miként Molnár írta alcíméül.

Géczi Zoltán / Liliom olvasópróba / Fotó: Éder Vera

Liliom szerepében Géczi Zoltán látható, Julikát Rusznák Adrienn, Marikát Jókai Ági alakítja. A további szerepeket Bakonyi Alexa, Jegercsik Csaba és Tóth Károly játssza. Rendező: Szokol Judit. Dramaturg: Balázs Júlia. Zene: Szegvári Júlia. Látvány: Jeli Sára Luca. A rendező munkatársa: Palkó Panka, Solténszky Ráhel.

Rusznák Adrienn / Liliom olvasópróba / Fotó: Éder Vera

Az előadás a FRISS (Független színházak és művészeti egyetemek előadásai) programsorozat része. A Szentendrei Teátrum 2017-ben kezdte új programsorozatát FRISS címmel. A három éve indított előadás-sorozattal a közönség frissre fogékony rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánták elérni; az első évben csak pár előadás erejéig. A Dunaparti Művelődési Ház udvarán 60–100 fő előtt kezdték kísérleti programjukat művészeti egyetemek vizsgaelőadásaival és friss, fiatal formációk produkcióival. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatják, ezúttal “kitágított térben”, immár több helyszínen, nagyobb befogadóképességű játszóhelyeken.

Sipos Imre / Liliom olvasópróba / Fotó: Éder Vera

Bemutató: 2019. július 25. Szentendrei Városháza. ( Esőhelyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Pátriárka u.7.)