Kamaraopera-napokat is rendez az Esztergomi Várszínház

2019 május 31. péntek, 10:19

A Csíksomlyói Passió és a Zenta, 1697. című rockopera látható nyáron a bazilika előtt felállított nagyszínpadon – jelentette be Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója.

A július 5-én kezdődő szezonjukban idén először kamaraopera-napokat tartanak, s megemlékeznek a woodstocki fesztivál ötvenedik évfordulójáról is.

Fotó: Pöltl Zoltán

A két nagyszabású, bazilika előtti produkciót augusztus közepén, 14-én és 19-én tekinthetik meg a nézők. Mindegyik előadás meghívásának a célja a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülődés, hangolódás. A passiót a Nemzeti Színház mutatja be, míg Szarka Gyula és Szálinger Balázs rockoperáját a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójaként tűzik műsorra magyarországi premierként.

A hivatalos várszínházi szezont július 5-én Magyar hangja vagyok címmel Für Anikó lemezbemutató koncertje nyitja, az előadás vendége Kálloy Molnár Péter. Másnap, az Esztergomból indultam című sorozatuk vendége a Vincze család, azaz Katalin, Zsuzsanna és Gábor Péter lesz. Woodstock emlékezete címmel a Tűzkerék Xt. zenekar tiszteleg a nagyszabású fesztivál ötvenedik évfordulója előtt július 10-én. A koncerten fellép a Mini együttes zenészlegendája, Török Ádám.

Fotó: Pöltl Zoltán

Az esztergomi évad idei újdonságaként hirdetik meg a Kamaraopera-napokat. Ennek keretében július 12-én Operalátvány címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tervezői gyűjteményéből nyílik egy tárlat a vármúzeumban, majd utána Bő Szekund címmel Bősze Ádám zenei standupja szórakoztatja a nézőket. Másnap, július 13-án Donizetti: Rita című vígoperáját tűzik műsorra.

A következő hétvége július 19-én az esztergomi Carmen Táncegyüttes fennállásának 30 éves jubileumi gála műsorával nyílik pénteken. A szombati programban, 20-án pedig Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János együtt emlékezik meg egy esten Cseh Tamásról.

Szarka Gyula zeneszerző is megjelent az országos évadhirdetésen

Idén is tart az Esztergomi Várszínház közös bemutatót. A Váci Dunakanyar Színházzal együtt készült produkció Carlo Goldoni A hazug című vígjátéka július 26-án látható. A Nemzeti Színházból érkezik július 27-én a Frankie című darab, amely Frank Sinatra életébe nyújt bepillantást Bakos-Kiss Gábor előadásában.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét érkezik a L’art pour l’ art Társulat Esztergomba augusztus 1-én, majd ezután a Teljesen idegenek című komédiát a Komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékaként tűzik műsorra augusztus 2-án. A következő nap, a Hot Jazz Band ad koncertet a várszínházban.

Fotó: Pöltl Zoltán

Betyárok, balladák, szerelmek címmel a Sic Transit Folk Műhely lép fel augusztus 9-én a szabadtéri teátrumban, ahol augusztus 15-én Hedry Mária Zrinyi Ilona című színműve látható a Klebelsberg Kamaraszínház bemutatójaként Juhász Róza főszereplésével.

A sokszínű programkavalkád keretében a nyári időszakban a Duruzsoló együttes megzenésített versekkel lép fel a játszóhelyen. A Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár Komédiások Amatőr Színköre Szép Ernő Kávécsarnok című vígjátékával szerepel még a felvezető eseményekben, csakúgy, mint az Esztergomi Diákszínkör. A csapat Örkény István Kakuk Marci című bohózatát mutatják be. A bazilika előtti augusztusi ünnepi napokon fellép Pitti Katalin és Pálmai Árpád. A kicsiket pedig várja a XIX. Esztergomi Bábos Tábor, az ország egyik legrégebbi bábos találkozási helye.