Megnyílt az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó

2019 május 31. péntek, 14:06

A június 2-ig tartó fesztivál versenyprogramjába idén tíz előadás került be.

Pataki András fesztiváligazgató a megnyitón arról beszélt, nagy öröm, hogy Baranya megyében létezik egy olyan város, ahol a közönség színháztermeket megtöltő igénye biztosítja a rendezvény folyamatosságát. Ö az elmúlt öt esztendő alatt több száz előadást nézett meg. Ez alapján azt tudja mondani, hogy az amatőr színházi kultúra virágzik, s ennek egyik csomópontja a komlói találkozó. Idén 75 produkcióból választották ki azt a tíz előadást, amely részt vesz a rendezvényen.

A fesztivál programjába két határon túli színház került be. A romániai Bihar megyéből, Érmihályfalváról a Móka Színjátszó Kör Molnár Ferenc művéből készült A császár előadással vesz részt a versenyben, a szlovéniai magyarok központi településéről, Lendváról érkező LESzSZ Társulat pedig Rideg Sándor klasszikusát, az Indul a bakterházat hozza a seregszemlére.

A nézők találkozhatnak olyan csoportokkal, amelyek az elmúlt esztendőkben már részt vettek a fesztiválon. Ilyen a tavalyi fődíjnyertes celldömölki Soltis Lajos Színház. A társulat most Szigligeti Ede A cigány című előadással érkezik Komlóra. A körmendi Kastélyszínház Társulat Jordi Galcerán drámáját, A Grönholm-módszert adja elő. A Győri Rév Színház és az inárcsi Kb35 csoport koprodukciójában Henri Charriére a Pillangó című művéből készült monodráma most megtekinthető a találkozón, amelyre meghívást kapott a székesfehérvári Szabad Színház is. Ők Mikä Myllyäho Káosz című darabját mutatják be. Veszprém megyét három produkció képviseli: a Pápai SK Társulat Neil Simon Furcsa pár klasszikusának női változatával és David Grossman Egy ló besétál a bárba címet viselő produkcióval lép a közönség elé. Veszprémből pedig az Alig Színpad érkezik a mecseki városba, Zalavári András Mese, mese átka egyszemélyes produkciójával. A házigazda Komlói Súgólyuk Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára vígjátékával vesz részt a versenyben.

Dr. Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke hangsúlyozta: a KASZT olyan egyedülálló örökség, hagyomány részévé vált, amely már majdnem ötszáz esztendős, hiszen Közép-Európában az iskoladrámák fellegvára volt Magyarország. Ezután pedig a reformkori vándortársulatok, amatőr csoportok sorra lepték el a Kárpát-medencét. A komlói fesztivál pedig ezt a térséget öleli fel, megmutatva a magyar anyanyelven játszó színtársulatok gazdag kínálatát. Ez pedig európai összehasonlításban is egyedálló.

A KASZT lebonyolításához idén 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, további 2 millió forintot a pedig a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága.

Polics József, a rendezvény fővédnöke, Komló polgármestere elmondta, hogy öt esztendővel ezelőtt a rendezvény létrehozásával elvetettek egy magot, azóta stabil gyökeret eresztett az esemény a városban. A fesztivál generálója, motorja, a helyi Súgólyuk Egyesület. Tagjaik háttérben végzett munkája biztosította azt, hogy a fesztivál évről-évre egyre magasabb színvonalra jutott el, s ez is növelte a közösség, a város összetartó erejét,

Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület rendezője kiemelte: az egész fesztivál létrejöttének, erejének a titka a közönség szeretetében rejlik. Ez az érzés, energia biztosítja számukra, hogy képesek megrendezni mindig a fesztivált, s Komlón vendégül látni a meghívott csoportokat.

A produkciókat szakmai zsűri értékeli. Ennek tagjai: Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, Regős János, rendező a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Szávai Viktória Jászai-díjas színművésznő.

Az idei fesztiválnak is lesznek városi ingyenes kísérőrendezvényei, kézműves piacot, családi napot, koncerteket is tartanak. Fellép a KASZT-on Varga Gábor jazz-zongorista, a Budapest Jazz Orchestra, akik Náray Erikát, Malek Andreát és Gájer Bálintot kísérik. Tartanak Feke Pál koncertet és érkezik a soproni Local Vintage Company zenekar.