Réczei Tamás újra művészeti vezető lesz Kecskeméten

2019 június 03. hétfő, 13:03

Több mint 111 ezer néző volt kíváncsi az idei évadban a kecskeméti Katona József Színház produkcióira – jelentette be Cseke Péter teátrumigazgató az évadzáró társulati ülésen pénteken. A jövő évadtól Rusznyák Gábor főrendező, a színművészek közül pedig Dobó Enikő, Kőszegi Ákos és Zayzon Zsolt is máshol folytatja pályafutását.

Cseke Péter arról is beszámolt, hogy az idei évadban a Vidéki Színházak Fesztiválján Szemenyei János nyerte el a legjobb férfi karakternek járó díjat a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért. Csombor Teréz Aase-díjat kapott, Magyar Teátrum Díjban részesült Taraczközy Zoltán hangtárvezető. Kiváló Művész címet kapott Körtvélyessy Zsolt, a legjobb pályakezdő táncművész elismerést pedig Jurák Bettina, a Kecskemét City Balett táncművésze kapta. Pál Attila Katona József-díjat, Látó Richárd pedig Patkós Irma Díjat kapott.

A teátrumigazgató köszöntötte a kerek születésnaposokat is: az ötvenéves Csonka Zsuzsanna öltöztetőt és Háry Péter zenei munkatársat, 75. születésnapja alkalmából pedig Réti Erikát és Kiss Jenőt.

Nyugdíjba vonul Török Albert gépkocsivezető, aki 32 éven keresztül dolgozott a színházban, valamint Rózsahegyi Margit szabótár-vezető, aki 34 esztendőt töltött a teátrumban.

A következő évadban több színművész is máshol folytatja pályafutását. A Vígszínházba szerződött Dobó Enikő és Kőszegi Ákos, Zayzon Zsolt pedig a Thália Színházba. Távozik továbbá Nagyhegyesi Zoltán, Vári János rendező asszisztens és két egyetemi hallgató: Nagy Katica és Konfár Erik. Rusznyák Gábor eddigi főrendező pedig a Miskolci Nemzeti Színházban folytatja munkásságát, aki az évadzárón köszönetet mondott a kecskeméti színház társulatának az együtt töltött időért. Elmondta: nem szakmai, hanem emberi okai vannak távozásának.

Réczei Tamás a következő évadtól ismét művészeti vezetőként tevékenykedik majd a teátrumban. Rendezőként pedig újra a kecskeméti színházba látogat majd Béres Attila, Kocsis Pál, Szerednyey Béla, Mohácsi János, Bagó Bertalan, Horváth Csaba és Markó Róbert.

A jövő évad nagy visszatérője Hajdú Melinda lesz, akit kisfia, Marci születése után először a Chicago című musicalben láthat a nagyérdemű.

Fotó: hiros.hu

Fotó: hiros.hu

Cseke Péter ezt követően az idei évad statisztikáit ismertette. Összesen 385 előadást játszott a teátrum társulata, melyre több mint 17 ezren váltottak bérletet, és több mint 111 ezer néző volt kíváncsi a 2018/19-es évad produkcióira.

A kecskeméti Városháza felújítása miatt idén nem lesz Udvarszínház és OlimpiArt sem, továbbá az igazgató szomorúságát fejezte ki, amiért ebben az évadban a társulat nem vesz részt a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Majd elmondta: a teátrum komoly anyagi nehézségekkel küzd az átalakítás alatt álló TAO-rendszer, a pályázati pénzek és a vendégjátékok kifizetésének csúszása miatt. Az ebből fakadó nehézségekért a színház munkatársainak türelmét, megértését és elnézését kérte.

Az ülés végén Cseke Péter kihirdette az évad díjazottjait. A Csizmadia-díjat Magyar Éva színművésznő nyerte el. Az Évad Emberének pedig Talabér Attila díszítőt szavazta meg a teátrum társulata.

Sikeres évadot zárt a KCB

Barta Dóra balettigazgató sikeresnek értékelte az idei évadot, melynek különlegességeként említette, hogy a nagyszínházban léphetett színpadra a kecskeméti színház tánctagozata önálló produkciójával, a Traviatával, mely nagy sikert aratott a nézők körében. A hatéves Kecskemét City Balett történetének másik mérföldköveként a próbatáncokat övező nagy nemzetközi érdeklődést, sok külföldi jelentkezőt emelte ki. “Nagy dolog, hogy nemzetközi figyelmet kap egy tánctagozatként működő, kis együttes. Számomra borsódzó visszajelzés volt, örömmel töltött el” – mondta a balettigazgató.