“Téren és időn túli élmény Zsámbékon” – Megnyitotta kapuit a Színházi Bázis

2019 június 04. kedd, 14:19

A megújuló programstruktúrában a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila társulata voltak a Bázis művészeti tanácsadói.

A Zsámbéki Színházi Bázis ajánlója:

Zsámbék neve harminchatodik éve összeforrt a színházzal, bátor és újító törekvésekkel, tematikus sorozatokkal. Zsámbékon előadást nézni önmagában szakrális élmény volt, kiszakadva a színház szokásos kereteiből, egyfajta téren és időn túli közegbe kerülve, remek művészek kiváló előadásaival és olyan szinháztörténetileg is fontos momentumokkal, mint például a beregszászi színház első vendégjátékai. Az elmúlt években is kiváló produkcióknak lehetett tanúja a zsámbéki közönség, azonban látogatottság és finanszírozhatóság szempontjából ezek sajnos nem voltak fenntarthatóak. Idén ezért ésszerű költségvetés mellett ismert fellépőkben és erős programban gondolkodtunk, nagy hangsúlyt fektetve a nézőszám növelésére.

Hisszük, hogy Zsámbékon, ahol a kreatív energiák összeadódnak, számos művész kötődik a városhoz, ez a szellemiség részben továbbvihető, részben fiatal és újító törekvésű alkotókkal újrateremthető. A megújhodás jegyében ezen az örökségen elindulva és ezt továbbgondolva született meg a 2019-es nyári szezon programja, több, a városhoz kötődő művész szakmai támogatásával. Idén az alternatív, független (műhely)bemutatók és a populárisabb színházi formák ötvözésére törekedtünk. A megújuló programstruktúrában a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila társulata voltak a Bázis művészeti tanácsadói, mindketten személyesen is kötődve a zsámbéki medencéhez.

“Ifj. Vidnyánszky Attila és az én számomra is fontos helyszín Zsámbék. (…) Russói Tamás (a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke) arra kért minket, hogy segítsünk egy olyan nyári programot összerakni, ami minden zsámbékinak szép élmény lehet, de esetleg más városokból is érdeklődnének iránta. Lackfi János A félkegyelmű című előadásunk alapján gondolt arra, hogy beajánl minket közös gondolkodásra.

Sztalker Csoport / Fotó: Trokán Nóra

Mivel az idei nyárig kevés időnk maradt a szervezésre, ezért a saját előadásaink Zsámbékra adaptálásán túl felkértük Seres Tamás rendező barátunkat, hogy az általa létrehozott Nagy Magyar Versek formációval minél több színészt és zenészt tudjunk szép, nyári, zsámbéki estékre csábítani. Más produkciók meghívásával kapcsolatban nem szeretnénk döntést hozni, azt rábíznánk a helyi igényeket jobban ismerőkre. Ha lesz lehetőségünk, szeretnénk jövőre egy rendhagyó zsámbéki művész-zarándoklatot, amely egy akusztikus fesztiválba érkezne. (…) A romtemplom és a Bázis közös energiája egészen téren és időn túli élmény tud lenni.” (Vecsei H. Miklós a Pesti Műsornak)

A 2019-es évad teret ad kőszínházi előadás(ok)nak éppúgy, mint a hagyományteremtő szándékkal útjára induló #KedvesZsámbék! felolvasószínházi-sorozatnak Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében: minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatással és formációval készülünk. A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken nagy magyar versek hangzanak el ismert színészek zenészek előadásában. A fellépők között lesz Hámori Gabriella, Csákányi Eszter, Kamarás Iván, Földes Eszter, Szabó Balázs, Beck Zoltán, Lovasi András, Trill zsolt, Dés László, Szilágyi Tibor, Vecsei H. Miklós és még sokan mások. Hozunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból, illetve Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjére is sor kerül.

“Megtiszteltetés ezekben az évszázados terekben dolgozni, a romtemplom környezete semmi máshoz nem fogható atmoszférát ad irodalmi sorozatunk produkcióinak. Minden résztvevő művész örömmel fogadta el meghívásomat, és örülök, hogy egy teljes sorozattal lehetünk Zsámbék vendégei. Vállaltan szembe megyünk a kor vizuális trendjeivel, a szövegre és a színészi játékra helyezzük a hangsúlyt, amely elmélyülésre hív, mindez kiválóan illik a zsámbéki atmoszférába, így ezek az estek nem is lehetnének jobb helyen, mint a romtemplomban” (Seres Tamás)

Június 30-án Nagyházi Márton NemAkárki c. misztériumjátékának ősbemutatója lesz a Zsámbéki Rakátabázison Galgóczy Judit rendezésében. A fiatal szerző eltérően a szokványos Akárki ábrázolástól, egy hőst, egy Útkereső Lázadót állít a játék középpontjába, egy NemAkárkit. Továbbra is teret biztosítunk az újszerű, független produkciók, társulatok számára: június 9-én vendégünk lesz a celldömölki Soltis Lajos Színház A cigány c. produkciója és a tavalyi nagy sikerű bemutatkozás után a nyár utolsó havában visszatér Zsámbékra az Ubik.Eklektik Fesztivál, ahol a zenei programok mellett idén hat táncszínházi produkció is szerepel a kínálaton.

A cigány / Fotó: Zsámbéki Színházi Bázis

A Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház produkciójában láthatja a zsámbéki közönség Shakespeare: Vízkereszt, de amúgy mindegy c. előadást július 28-án a Romtemplomban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésben. Saját produkciónk közül augusztus 10-11-én a Műemlék Rakétabázison láthatják Lackfi János számos előadást megért, Hinták című sikerdarabját Galgóczy Judit rendezésében. Szeptemberi terveink között szerepel az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült A Félkegyelmű c. produkció zsámbéki vendégelőadása. 

“Szoros együttműködésre és együttgondolkodásra törekszünk a Sztalker Csoporttal, napjaink egyik legizgalmasabb fiatal társulatával. Nagyon örülök, hogy olyan kiváló alkotók érzik magukénak a zsámbéki színházat, mint Seres Tamás, Vecsei H. Miklós, Ifj. Vidnyánszky Attila vagy Galgóczy Judit és olyan remek művészek lesznek idén is a vendégeink, mint Csákányi Eszter, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Grecsó Krisztián, Kamarás Iván vagy Dés László például. Mivel én nem vagyok színházi ember, a színházat meghagyom a szakembereknek. Az én feladatom az, hogy a remek produkciók mellé fenntartható környezetet biztosítsunk finanszírozásban, működtethetőségben és egész Zsámbékban gondolkodva a városvezetés részvételével megteremtsük azokat a körülményeket, amelyek miatt jó lesz Zsámbékra jönni akár színházat nézni akár koncertet hallgatni. Hiszem, hogy a fővároshoz ilyen közelségben helye van egy igényes nyári színházi műhelynek, hogy Zsámbék adottságai, különleges terei máshoz nem hasonlítható közeget tudnak adni az alkotáshoz és a művészet befogadásához egyaránt.” (Russói Tamás)

A teljes zsámbéki színházi programot megtalálják új honlapunkon, amelyen keresztül a jegyek is megvásárolhatók ide kattintva.