Nem tud évadot hirdetni a Pécsi Harmadik Színház

2019 június 06. csütörtök, 12:14

A Pécsi Harmadik Színház egyelőre nem tudja meghirdetni a 2019-20-as évad előadásait, mondta Vincze János igazgató az intézmény sajtótájékoztatóján.

Ennek oka, hogy ez évtől a színházak nem juthatnak hozzá a bevételarányos társasági adóhoz, így a tavaly még 140 millió forintból gazdálkodó intézmény elesik 36 millió forinttól. A kormány pályázatokból igyekszik a kieső adóbevételt pótolni, ám ennek révén csak 8-10 millió forinthoz juthat a teátrum, amely az önkormányzattól sem remélhet támogatást.

Vincze János elmondta, 183 előadást tartottak az előző évadban, ebből 119-et Pécsett, a többit tájelőadásként játszották vidéken. Ebből a 151 saját előadás volt, 92 stúdióelőadásként futott, az évadban több mint 30 ezer néző fordult meg náluk.

Hozzátette, mivel sok előadás stúdiószínházként fut 60-80 ember előtt, emiatt sem tudnak üzleti színházként működni, de a társasági adóból érkező forrás, mint lehetőség tavaly novemberi megszüntetése alapvetően rossz helyzetbe sodorta a színházat.

A direktor közölte, 25 baranyai vállalatnak küldtek ki a napokban támogatást kérő levelet, mivel ugyan kiemelt színháznak számítanak, ennek dacára sem a várostól nem kapnak pénzt (az önkormányzat és a színház közt fennálló szerződés értelmében utóbbi ingyen használhatja az épületet), sem pedig a Moravetz Produkciótól (utóbbi a befolyó taó-pénzekből adott át szerződés szerint a Harmadik Színháznak forrásösszegeket).

Forrás: Népszava, pecsistop.hu