Megújul a zalaegerszegi színház – Besenczi Árpád maradna igazgató

2019 június 07. péntek, 15:06

Hat nagyszínpadi előadással várta a most zárult évadban nézőit a Hevesi Sándor Színház, amely szerdán tartotta évadzáró társulati ülését.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az évad összegzését Besenczi Árpád igazgató tárta a társulat és a vendégek elé. Elhangzott: az igazgatói pályázatról jövő héten dönt a fenntartó, az egyedüli jelölt Besenczi Árpád, aki jelezte: ha megkapja a bizalmat, a jelenlegi vezetőtársakkal és ugyanazzal a társulattal, az eddigi szempontok mentén szeretné folytatni az elsősorban a nézőket szolgáló művészi munkát.

Az évadzárón a direktor szólt a januárban bejelentett nagyszabású épületfelújításról, melynek részleteit még nem ismerik, de míg tart, a moziban játszik a társulat. A jövő évad előkészítése elkezdődött, három darab (Oscar, Sóska, sültkrumpli és az Óz) próbái zajlanak.

72 333 néző fordult meg az évadban a színházban, 11 341 bérletes, ők 248 előadást néztek meg, a repertoár 131 millió forintos bevételt hozott. Televíziós felvétel készült az Advent a Hargitán előadásból, a Caligula helytartója a Vidéki Színházak Fesztiválján szerepelt, Balogh Tamásnak a legjobb férfi alakítást hozva. Távozik Kátai Kinga színművész, nyugdíjba megy Fitos Ferenc sofőr, érkezik Nagy Johanna, aki a Kaposvári Egyetemen szerzett színművészdiplomát. A nézői szavazatok alapján az Abigél lett a legjobb előadás, a közönségdíjat Ecsedi Erzsébet nyerte el, a műszaki stáb tagjainak járó Arany Deszka díjat Horváth Tamás kapta, a Máriáss-díjat, vele Béres János plakettjét a társulat szavazatai révén Kiss Ernő vehette át, a Forgács-gyűrűt a Művészeti Tanács javaslatára Kovács Arnold ügyelő érdemelte ki.

A Terminátor díjat és vele Bencze Irén tűzománc alkotását a legtöbb előadásban játszó Helvaci Ersan Dávid kapta, a Cserebogár díjat a koraszülöttfutásra létrejött 8 tagú társulati futóváltó nevében dr. Iván Nándor mecénás és csapatkapitány vette át. A 2011-ben alapított Nívódíjat Bellus Attila színművésznek ítélték oda, a Színházbarát Alapítvány Ticz Andrásnak, Besenczi Árpádnak és Helvaci Ersan Dávidnak adott díjat, melyet Barta András kuratóriumi elnöktől vettek át. A Pro Theatro díjat Nagy Ferenc, a szervezési osztály vezetője kapta. Új díjat alapított Buday-Art névvel Buday Mihály festőművész: a teátrum vizuális értékeit emelő társulati tagnak ajánlotta fel Thália című alkotását, amelyet Herceg Ferencné, a férfi ruhatár vezetője nyert el. A Színházbarátok Köre díját Szakály Aurél színművész kapta.

Forrás: zaol.hu