Kerekesszékben él, mégis táncművész lett

2019 június 07. péntek, 10:06

Csecsemőkori betegsége miatt kerekesszékben éli életét a szegedi származású Tóth Károly.

Soha nem érezte, hogy ettől kevesebbre lenne hivatott, mint egészséges társai, így amellett, hogy lediplomázott, és a doktori cím megszerzését tervezi, 12 éve táncol. Mostanra színházi előadásban szerepel, és önálló estje van – számolt be a delmagyar.hu.

Fotó: Török János, delmagyar.hu

Táncművész nem csak egészséges ember lehet. Ez az elképzelés motiválta Tóth Károlyt, amikor 12 éve úgy döntött, táncolni kezd. A 31 éves fiatalembernek cerebrális parézise, azaz csecsemőkori agyi bénulása volt, így kerekesszékben éli az életét.

“Tudom, hogy a fizikai állapotomhoz képest nem a legideálisabb foglalkozást választottam, hiszen önállóan csak rövid távokat vagyok képes két lábon megtenni, jobb kezem folyamatos görcsben van, és időnként mozgásviharok törnek rám, amikor nem tudom szabályozni a testemet. De a szívemhez nőtt a tánc, és megtanultam, hogyan tudom ezt így is művelni” – mesélte Tóth Károly.

A Tánceánia Együttessel számos előadást hoztak létre, de az utóbbi években már szólóesteket is ad Másképtánc néven, és szerepet kapott a kaposvári Csiky Gergely Színház Müller táncosai című előadásában is. “Az a legrosszabb, amikor sajnálatot látok az embereken, hiszen nem érzem úgy, hogy engem bármiért szánni kellene. Ugyanúgy nagykanállal falom az életet, mint bárki más: bulizok, csajozok, ráadásul azzal foglalkozok, amit szeretek. A színpadon pedig bízom benne, hogy estéről estére meg tudom mutatni, hogy lehet valaki fizikálisan, mentálisan vagy szociálisan akadályozott, ezeket le tudja küzdeni, és élhet szabadon ugyanúgy, mint az egészséges emberek” – mondta a táncművész.

Forrás: delmagyar.hu