“Szeretek a lelkemmel kísérletezni” – Lapis Erika válaszolt

2019 június 07. péntek, 8:13

A kutya különös esete az éjszakában egyik főszerepét Lapis Erika alakítja a tatabányai színházban, akinek nem mindennapi nehézségekkel kellett szembenéznie. A színésznőt a kulturpart.hu kérdezte.

A kulturpart.hu cikkéből:

A darab egy Asperger-szindrómás kamaszfiú, Christopher történetét beszéli el. A tatabányai előadásban az édesanyát játszó, nemrég Jászai Mari-díjjal kitüntetett Lapis Erikának – akinek tavaly született meg a kislánya – súlyos dilemmákkal kellett szembenéznie, mielőtt nekilátott a szerep megformálásának. “Halálra aggódtam magam a próbákig – egyértelműen túlparáztam ezt a gyerek mellett munka kérdést. Először kértem is Crespo Rodrigo igazgatótól néhány hónap gondolkodási időt, hátha addig ér valamilyen sugallat, vagy esetleg a kicsi jelzi nekem, hogy miként döntsek. Vicces, de egy idő után már mindenhol ezt a jelet kerestem, aztán rájöttem, hogy magamra kell figyelnem. És mivel nehezen tudtam volna elnyomni a színpad iránti vágyamat, úgy döntöttem, mindenkinek az lesz a legjobb, ha belevágok” – mesélte a színésznő.

Lapis Erika elárulta, a szerep rendkívül izgalmas, ami azért nagyban befolyásolta a döntésben. “Judy egy édesanya, aki elhagyja a kiskamasz gyerekét és a férjét, hogy új életet kezdhessen egy másik férfival – elsőre azt gondolná az ember, hogy ilyen érzelmekre pont nincs szüksége egy újdonsült, boldog anyukának, de én mindig szerettem a lelkemmel kísérletezni, amikor éppen az ellenkezőjét kell megértenem és megélnem annak, mint amiben éppen vagyok. Kíváncsi voltam, hogy milyen ajtókat nyit meg bennem” – fogalmazott a tatabányai teátrum művésze.

Lapis Erika szerint korábban, a szülés előtt kicsit szentimentálisan élte volna meg ezt a szerepet, szívettépőbben, érzelmesebben, rezignáltabban nyúlt volna hozzá. Most, hogy Adél megszületett, egyszerűen csak meg akarta érteni, hogyan is juthat el odáig egy anya, hogy elhagyja a gyermekét. Milyen lehet együtt élni egy olyan gyermekkel, aki ennyire más. “A darabbéli fiam, Christopher (Figeczky Bence) Asperger-szindrómás, aki nehezen fejez ki érzelmeket, aki például senkinek, még az édesanyjának sem engedi, hogy hozzáérjen. Judy lépten-nyomon felsül mint anya, nem tudja kezelni és nem tudja értelmezni fia magatartását. Egyre kiábrándultabb és depressziósabb, mert nem tud az ösztönei szerinti édesanya lenni. Az volt a célom, hogy ezt a csalódottságot meg tudjam élni és meg tudjam úgy mutatni, hogy mások is értsék” – mondta a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.