Családtörténetek, vizsgadarabok és a Jeanne D’Arc a POSZT-on – 4. napi programajánló

2019 június 08. szombat, 11:18

Az alábbiakból kiderül, milyen programokkal vár vasárnap a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

MI VÁR VASÁRNAP?:

A vasárnapi POSZT-program ismét 10 órakor kezdődik, a Zsolnay Kulturális Negyed Munkácsy-kiállításán, ahol ez alkalommal Igó Éva tart tárlatvezetést.

Tóth Ildikó és Kovács Tamás a Kartonpapa c. előadásban.

A Vígszínház művészével 15 órakor a Színház téren is találkozhatnak, ahol egy közönségtalálkozó keretében válaszol Mohácsi Szilvia és az érdeklődők kérdéseire. 16 órakor  mesél pályájáról és a POSZT-on szerzett tapasztalatokról Tóth Ildikó, a Vörösmarty Színház művésze. 17 órakor pedig Vándor Évával, a József Attila Színház színésznőjével is megismerkedhetünk.

Hajduk Károly és ifj. Vidnyánszky Attila A diktátor c. előadásban

11 órakor indul a szakmai beszélgetés a Művészetek és Irodalom Házában, Winkler Nóra vezetésével. Elsőként Tasnádi István legújabb darabjáról, a Kartonpapáról lesz szó, amellyel a Székesfehérvári Vörösmarty Színház versenyez a POSZT-on. 12 órakor pedig Charlie Chaplin legnagyobb hatású művének színpadi adaptációjáról, a Vígszínház A diktátor című produkciójáról tudhatunk meg többet.

A június 9-én, 13 órakor, a Cooltour Caféban a tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey Jánosra, az POSZT egykori válogatójára, korunk egyik legjelentősebb írójára emlékeznek barátai és munkatársai, köztük: Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője; Gulyás Gábor, a POSZT idei válogatója; Hajdu Szabolcs, film- és színházi rendező; Máté Gábor rendező, a Katona József Színház igazgatója, Pass Andrea drámaíró, rendező; Regős János, Térey János válogatótársa; Tasnádi István drámaíró, rendező.

14 órakor az árnyas Cooltour Café vár, itt kerül sor a Selinunte Kiadó Családtörténetek c. könyvének bemutatójára. Ebben a kötetben olvasható Tasnádi István Kartonapapa című drámája is, és Háy János illetve Tóth Krisztina művei mellett megtalálható benne Hajdu Szabolcs Kálmán-nap és Pass Andrea Bebújós című darabja is. Erről a három szerzőről, a három darabról és a három előadásról szól majd a beszélgetés, amelyre meghívták a Kartonpapa rendezőjét, Hargitai Ivánt is. 

Kele Fodor Ákos

15 órakor Kele Fodor Ákos intermediális író, drámaíró, az Egyse c. darabját olvassák fel a Nyílt Fórum sorozat keretében, a Művészetek és Irodalom Házában. Az egyse a XIX. századi magyar daljáték soha nem létezett tragikus válfaja, a fekete daljáték, melynek zenés betétei Kárpát-medencei népek népdalainak dallamára íródtak. A mesei 18. században játszódó kísértethistória egy kuruc kori kincs és az „angyalcsinálás” kapcsolatáról szól. A darab arra a hipotézisre épül, hogy legkésőbb a kuruc küzdelmek idején történt dúlások és fosztogatások eredményezték azt a mélyszegénységet, amelyből később az egykézés kultúrája kinőtt.

Jeanne D’Arc a Katona József Színház előadásában

17 órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása, az Amphitryon szerepel a Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor termében Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályának tagjaival és vendégművészekkel.

19 órakor a Vígszínház szuperprodukciója, A Pál utcai fiúk kerül színre a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán.

20 órakor pedig a Katona József Színház versenydarabja, a Jeanne d’Arc mutatkozik be a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában Mészáros Blanka főszereplésével.

20 órakor lép fel a Nappali bárban a Hajnal, három nevű formáció “az egyszerűség és a bonyolultság határán egyensúlyozva”. Ahogy a Kovács-Cohner Róbert, Herman Alexandra, silex és Nagy Zoltán Zorán alkotta banda definiálja a produkciót: ének, basszus, versek: ez a Hajnal, három.

22 órára is marad program, ekkor egy újabb vizsgaelőadást láthatunk  Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell termében Az én szobám címmel, Veszelovszki Janka szereplésével, Arthur Golden Egy gésa emlékiratai c. regénye alapján.

Veszelovszki Janka

ITT A TELJES PROGRAM:

10:00 Munkácsy-kiállítás, tárlatvezetés Igó Évával, a Vígszínház művészével // Zsolnay Kulturális Negyed

11:00 Szakmai beszélgetés a Kartonpapa című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

12:00 Szakmai beszélgetés A diktátor című előadásról // Művészetek és Irodalom Háza, Martyn Ferenc galéria

14:00 Családtörténetek – Könyvbemutató Tasnádi Istvánnal, Hajdu Szabolccsal és Pass Anderával // Cooltour Café

15:00 Az Egyse (Nyílt Fórum, felolvasó-színházi előadás)  // Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem

15:00 Közönségtalálkozó Igó Évával, a Vígszínház művészével // Színház tér

16:00 Közönségtalálkozó Tóth Ildikóval, a Vörösmarty Színház művészével // Színház tér

Amphitryon

17:00 Amphitryon (a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása) // Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem  

17:00 Közönségtalálkozó Vándor Éva színművésszel // Színház tér

19:00 A Pál utcai fiúk (Vígszínház) // Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház

20:00 Jeanne d’Arc (Katona József Színház) // Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

20:00 Hajnal, három // Nappali

22:00 Az én szobám (A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása) // Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell terem