Hiányosságokat találtak a POSZT-ot szervező cégnél

2019 június 24. hétfő, 14:29

Az Átlátszó birtokába került a Páva Zsolt pécsi polgármester által elrendelt vizsgálat eredménye, amely komoly problémákat talált a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező, az önkormányzat tulajdonában lévő POSZF Nkft.-nél – írja az Átlátszóra hivatkozva a Népszava.

Fotó: POSZT

Tavaly októberben a Pécsi Stop írt arról, hogy a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. két év alatt 118 millió forintot csorgatott át egy olyan cégbe, amelyet 2017-ben alapítottak a POSZF vezetői. Néhány nappal később Páva Zsolt fideszes polgármester elrendelte az önkormányzat (a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-n keresztül) többségi tulajdonában lévő POSZF és az Aktor közötti szerződések vizsgálatát.

Az Átlátszó birtokába került jelentés főbb megállapítása, hogy a POSZF és az Aktor nem rögzítette írásban az együttműködésük részleteit, a feladatellátás megosztását, és a felelősségi szabályokat, a 2017-ben alapított Aktor abban az évben jogszerűen nem fogadhatott TAO-támogatásokat, mivel nem volt 2016-os jegybevétele (hiszen akkor még nem létezett), az Aktor ügyvezetőjének nyilatkozata szerint 2018-ban az Aktor a 2017-es jegybevétel után kapott TAO-támogatásból 10,7 millió forintot fizetett a POSZF-nak, de nem tudni, hogy ez az összeg jogos-e, a POSZF és az Aktor közötti szerződésekkel kapcsolatos teljesítésigazolás többnyire ellenőrizhető bizonylatok, dokumentumok hiányában történt.

Az önkormányzati ellenőrzésről szóló jelentés aláírásának napján, 2019. február 25-én Páva Zsolt pécsi polgármester levélben kért 10 intézkedést az önkormányzat többségi tulajdonában lévő POSZF ügyvezetőjétől, Magyar Attilától, a megtett intézkedésekről 2019. június 30-ig írásban beszámolva. Továbbá kérte a polgármester azt is, hogy Magyar Attila tájékoztassa arról, hogy az Aktor 2017-ben és 2018-ban adott-e TAO-támogatásból származó pénzt a POSZF-nak.

Forrás: Népszava